Langer zelfstandig wonen: kleiner wonen

De kinderen zijn de deur uit en u heeft ruimte over. Of uw pensioen komt eraan en u krijgt minder te besteden. Dan is kleiner wonen misschien een goed idee. We geven u een paar mogelijkheden.

Een appartement

Appartementen zijn er in soorten en maten: klein of groot, koop of huur, midden in de stad of wat meer in het buitengebied. Als deel van een grote flat, of van een klein pand. Een appartement bestaat in ieder geval altijd uit één verdieping. Soms heeft u er een balkon bij. Op de begane grond kunt u een kleine tuin hebben. Wilt u een appartement kopen? Let dan op: u wordt mede-eigenaar van het hele gebouw. En dus ook lid van de Vereniging van Eigenaren. Informeer voordat u koopt naar de Vereniging van Eigenaren (VvE). Vraag bijvoorbeeld naar zaken als de vergaderstukken, de maandelijkse bijdrage aan de VvE en hoeveel geld er in de portemonnee van de VvE zit. Zo voorkomt u problemen. Lees ook: 12 vragen die u altijd moet stellen bij het kopen van een appartement.

De serviceflat

In een serviceflat woont u ook in een appartement. De naam zegt het al: u kunt gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen. Het aanbod verschilt per flat, net als de kosten. De servicekosten komen bovenop de huur- of koopprijs van uw woning. Reken op rond de 300 euro als u huurt. Als u een koopappartement heeft, zijn de servicekosten waarschijnlijk hoger. De gemiddelde serviceflat heeft 115 appartementen. Meestal bestaat een appartement uit twee kamers, soms zijn het studio’s. De oppervlakte is 50 tot 70 vierkante meter. Vroeger bestonden serviceflats vooral uit koopwoningen. Tegenwoordig zijn er ook woningen te huur, vooral in de vrije sector. De meeste serviceflats vindt u in de Randstad, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Wilt u weten of er een serviceflat bij u in de buurt is? Informeer bij het Wmo-loket van uw gemeente. Of kijk op www.woonz.nl. Lees ook: Een serviceflat, iets voor u?

Tiny House

Een Tiny House is lekker hip en heel overzichtelijk. De naam komt uit Amerika. Een Tiny House is een duurzaam huisje dat vaak niet groter is dan twintig vierkante meter. Het staat op wielen en is dus verplaatsbaar. Veel gemeenten experimenteren met Tiny Houses. Op tinyhousenederland.nl staan leuke voorbeelden. Als u handig bent, kunt u een Tiny House zelf bouwen. Dat kost ongeveer 25.000 euro. Kant-en-klaar kopen kan ook. Reken dan op een prijs tussen de 35.000 en 60.000 euro.

Verzorgd wonen

Heeft u zorg nodig? Dan is verzorgd wonen iets voor u. Het is een woonvorm waarbij een aantal zelfstandige appartementen of studio's samen in een woongebouw is ondergebracht. Het is bedoeld voor ouderen die wel begeleiding of hulp nodig hebben, maar geen 24-uurstoezicht. Deze appartementen en studio's worden nieuw gebouwd, of bevinden zich in voormalige verzorgingshuizen. Deze woonvorm heeft verschillende namen: ‘zorgwonen’, ‘beschermd wonen’, ‘zorgeloos wonen’, ‘zelfstandig zorgwonen’ of ‘beschut wonen’. U betaalt huur voor de woning. De appartementen zijn meestal vrij klein. Daardoor is de huurprijs relatief laag. Veel bedragen liggen tussen de 300 en 600 euro per maand. De zorgkosten zijn heel verschillend, afhankelijk van wat u nodig heeft. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Op www.woonz.nl staat het actuele aanbod. Lees ook: Beschut wonen.