Langer zelfstandig wonen: verbouwen of verhuizen?

Vraagt u zich weleens af of u in uw huidige woning kunt blijven wonen als u ouder wordt? Heeft u al eens nagedacht over kleine aanpassingen in en om uw woning of misschien zelfs over een verhuizing? Wij denken met u mee.

In sommige gevallen zijn een paar kleine ingrepen genoeg om het huis een stuk veiliger te maken. Denk aan drempels verwijderen en handgrepen aanbrengen in de badkamer en het toilet. Het bad vervangen door een inloopdouche of instapbad met een deur gaat al iets verder. Als het nodig is om een garage of serre te verbouwen tot een gelijkvloerse slaapkamer met badkamer, dan krijgt u te maken met een ingrijpende verbouwing.

Uitstellen of aanpakken?

Het is verleidelijk om het aanpassen van uw woning uit te stellen. U ziet misschien op tegen het gedoe of woont nu nog prima. Maar als u minder gezond bent, kunt u een ingrijpende verbouwing misschien niet meer organiseren. Het is daarom verstandig om eerder in actie te komen. Een geschikt moment is bijvoorbeeld als u met pensioen gaat of als de kinderen de deur uitgaan. Het leven verandert en u kunt dan ook het huis laten aanpassen aan uw nieuwe levensfase. Het is belangrijk eerst een overzicht te maken van aanpassingen die nodig zijn om nog lang in uw huis te blijven wonen. De checklist zelfstandig blijven wonen is daarbij een handig hulpmiddel.

Verbouwen of verhuizen?

Bij de keuze tussen verbouwen of verhuizen is het ook verstandig om te kijken naar de kosten. De kosten van woningaanpassingen variëren van ruim honderd euro voor wandbeugels tot tienduizenden euro’s voor het aanbouwen van een slaapkamer en badkamer. Als u om medische redenen moet verbouwen kunt u misschien een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente beoordeelt dan welke aanpassingen voor u noodzakelijk zijn. Als u tegelijkertijd energiebesparende maatregelen treft, is ook hiervoor soms subsidie mogelijk. Lees er meer over in het artikel Hoe regel ik een vergoeding of subsidie voor woningaanpassing?

Als u woont in een eigen huis met voldoende overwaarde, kunt u deze misschien benutten om een verbouwing van te betalen. Uw bank kan u meer vertellen over de mogelijkheden. De kosten van verhuizen kunnen een stuk lager liggen dan de kosten van een ingrijpende verbouwing. Bij een verhuizing kunt u een huis zoeken dat al helemaal geschikt is om oud in te worden. Daarom adviseert de gemeente vaak om te verhuizen naar een beter geschikte woning in plaats van een verbouwing te financieren. U krijgt dan een verhuiskostenvergoeding. Een voorwaarde is dat u een geschikte woning kunt vinden. Niet in alle regio’s is er voldoende aanbod van woningen die voor ouderen geschikt zijn.

Huurhuis

Woont u in een huurhuis, dan heeft u schriftelijke toestemming nodig voor een verbouwing. Ook als de woning na de verbouwing net zo goed of zelfs beter te verhuren is, heeft u toestemming van uw verhuurder nodig. Alleen als u de veranderingen bij het opzeggen van de huur eenvoudig ongedaan kunt maken, is er geen toestemming nodig. Meer hierover leest u in het artikel Hoe organiseer ik de aanpassing van een huurwoning?

Of toch maar verhuizen?

Het hangt van uw persoonlijke situatie en wensen af of een verbouwing een goede oplossing is. De een vindt het niet erg om een verbouwing in goede banen te leiden, terwijl de ander er slapeloze nachten van krijgt. Dat is iets om van tevoren goed over na te denken. Soms is een verbouwing niet mogelijk of niet verstandig. Sommige oudere woningen zijn niet geschikt te maken voor de toekomst. En soms is de woning wel aan te passen, maar zijn er te weinig voorzieningen in de buurt. Ook dan is verhuizen een betere keuze. Informatie over verbouwingen vindt u bijvoorbeeld op de website Thuiscomfort.nl.