Langer zelfstandig wonen: verbouwen of verhuizen?

Vraagt u zich weleens af of u in uw huidige woning kunt blijven wonen als u ouder wordt? Heeft u al eens nagedacht over kleine aanpassingen in en om uw woning of misschien zelfs over een verhuizing? Wij denken met u mee.

In sommige gevallen zijn een paar kleine ingrepen genoeg om het huis een stuk veiliger te maken. Denk aan drempels verwijderen en handgrepen aanbrengen in de badkamer en het toilet. Het bad vervangen door een inloopdouche of instapbad met een deur gaat al iets verder. Als het nodig is om een garage of serre te verbouwen tot een gelijkvloerse slaapkamer met badkamer, dan krijgt u te maken met een ingrijpende verbouwing.

Uitstellen of aanpakken?

Het is verleidelijk om het aanpassen van uw woning uit te stellen. U ziet misschien op tegen het gedoe of woont nu nog prima. Maar als u minder gezond bent, kunt u een ingrijpende verbouwing misschien niet meer zelf regelen. Het is daarom verstandig om eerder in actie te komen. Een geschikt moment is bijvoorbeeld als u met pensioen gaat of als de kinderen de deur uitgaan. Het leven verandert en u heeft misschien andere woonwensen. U kunt uw huis laten aanpassen aan uw nieuwe levensfase. Het is belangrijk eerst een overzicht te maken van aanpassingen die nodig zijn om nog lang in uw huis te blijven wonen. De checklist zelfstandig blijven wonen is daarbij een handig hulpmiddel.

Verbouwen of verhuizen?

Bij de keuze tussen verbouwen of verhuizen is het ook verstandig om te kijken naar de kosten. De kosten van woningaanpassingen variëren van ruim honderd euro voor wandbeugels tot tienduizenden euro’s voor het aanbouwen van een slaapkamer en badkamer. Als u om medische redenen moet verbouwen kunt u misschien een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente beoordeelt dan welke aanpassingen voor u noodzakelijk zijn. Als u tegelijkertijd energiebesparende maatregelen treft, is ook hiervoor soms subsidie mogelijk. Woont u in een eigen huis met voldoende overwaarde, dan kunt u deze overwaarde misschien gebruiken om een verbouwing van te betalen. Uw bank kan u meer vertellen over de mogelijkheden. De kosten van verhuizen kunnen een stuk lager liggen dan de kosten van een ingrijpende verbouwing. En misschien kunt u een verhuiskostenvergoeding krijgen. Het is niet altijd makkelijk om een geschikte woning te vinden. Er zijn niet overal genoeg woningen die voor ouderen geschikt zijn.

Huurhuis

Woont u in een huurhuis, dan heeft u schriftelijke toestemming nodig voor een verbouwing. Ook als de woning na de verbouwing net zo goed of zelfs beter te verhuren is, heeft u toestemming van uw verhuurder nodig. Alleen als u de veranderingen bij het opzeggen van de huur eenvoudig ongedaan kunt maken, is er geen toestemming nodig.

Of toch maar verhuizen?

Het hangt van uw persoonlijke situatie en wensen af of een verbouwing een goede oplossing is. De een vindt het niet erg om te verbouwen, terwijl de ander er slapeloze nachten van krijgt. Dat is iets om vooraf goed over na te denken. Soms is een verbouwing niet mogelijk of niet verstandig. Sommige oudere woningen zijn niet geschikt te maken voor de toekomst. En soms is de woning wel aan te passen, maar zijn er te weinig voorzieningen in de buurt. Dan is verhuizen misschien een betere keuze. Twijfelt u eraan of verhuizen of verbouwen voor u de juiste oplossing is ? De 50Plus WoonTest helpt u om uw wensen in kaart te brengen en laat zien of verhuizen of verbouwen voor u een handige oplossing kan zijn.