Langer zelfstandig wonen: welke woonvormen zijn er?

Het bejaardenhuis bestaat niet meer. Langer zelfstandig wonen, dat is de trend. Maar waar? Nieuwe woonvormen schieten als paddenstoelen uit de grond. U heeft steeds meer keuze. Welke vorm past bij u?

Wonen met gelijken

Wonen in de buurt van gelijkgestemden kan heel prettig zijn. Er zijn voorbeelden genoeg: een woongroep voor vegetariërs of homoseksuele ouderen, een kunstenaarshuis of een woonvorm voor mensen uit hetzelfde geboorteland. Soms zijn het mensen met een eigen idee waarbij u kunt aansluiten. Maar ook woningcorporaties bieden doelgroepwonen aan. Op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO) staat een handige kaart met voorbeelden. Houd wel rekening met een wachtlijst. De belangstelling is vaak groter dan het aanbod.

Jong en oud onder één dak

Gezinnen, studenten en ouderen: allemaal in één wooncomplex. Dat is het meergeneratiewonen. Het idee erachter is: je kunt voor elkaar zorgen en van elkaar leren. Een mooi voorbeeld is woongemeenschap Eikhof in Lent, bij Nijmegen. Het is een nieuwe wijk met 40 huurwoningen en 9 koopwoningen. Een kwart van de bewoners is ouder dan zestig jaar.

Kleiner wonen

Is gemeenschappelijk wonen niets voor u? Denk dan eens aan kleiner wonen. Dat biedt veel voordelen. Het is overzichtelijk, goedkoper en goed voor het milieu. Zeker als u kiest voor een Tiny House. Vindt u dat te hip? U kunt ook kiezen voor een appartement, al dan niet met zorg in de buurt.