Langer zelfstandig wonen: wonen met gelijkgestemden

Wilt u graag wonen met mensen die op dezelfde manier in het leven staan als uzelf? Of die dezelfde geschiedenis hebben als u? Dat kan! Er komen steeds meer woonvormen voor groepen, met of zonder zorg. We geven u inspirerende voorbeelden.

Gedeelde overtuiging

Eet u geen vlees (en vis) en bent u boven de 55 jaar? Dan is Vegetarisch Woonpark Ommershof misschien iets voor u. In een groene omgeving staan 33 bungalows en 14 appartementen, in verschillende prijsklassen. Het zijn huurwoningen. Heeft u toch zorg nodig? Zorgcentrum Felixoord grenst aan het woonpark. Dit is het enige vegetarische zorgcentrum van Nederland.

Senioren onder elkaar

ParkEntree in Schiedam is een uniek project. Het is de eerste woonbuurt in Nederland voor senioren. De woonbuurt ligt tussen de stad en park en is goed bereikbaar met de fiets, tram, metro, trein en auto. De bewoners in ParkEntree hebben geen bewerkelijke tuin meer, maar een ruim, goed bezonde balkon of terras waarvandaan ze uitkijken op de gemeenschappelijke binnentuin. De appartementen op de hoger gelegen etages kijken uit over het historische centrum van Schiedam. De Lounge is het kloppend hart van ParkEntree. Hier treffen ‘buren voor het leven’ elkaar om’s middags of ’s avonds nog even te ontspannen. Een keertje samen met buren of vrienden koken en eten? Een potje biljart, bridgen of schilderen? Dat kan allemaal in ParkEntree. Er zijn 89 woningen in een combinatie van bungalows en appartementen, alsmede een lounge voor alle bewoners. De woningen liggen gegroepeerd rond twee binnenhoven. De woningen, de tuinen en de lounge zijn in nauw overleg met de bewoners ontwikkeld. Bewoners zijn automatisch lid van de bewonersvereniging. Eigen initiatief is welkom: iedereen mag activiteiten organiseren. Een gastvrouw of gastheer helpt daarbij.

Uit hetzelfde land afkomstig

Op uw oude dag zoekt u graag mensen op met dezelfde achtergrond. Dat kan op steeds meer plekken. Er zijn bijvoorbeeld woongroepen voor Hindoestanen, creoolse Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen en Chinezen. In Haarlem is een woongroep voor Indische ouderen. Het wooncomplex is een initiatief van de Stichting Indische Ouderraad Haarlem en woningcorporatie Pre Wonen. Er zijn 27 appartementen en een ontmoetingsruimte. Het gaat om zelfstandige woningen, er is geen zorgvoorziening. Kijk ook eens op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO).

Samen met vrienden

Uw kinderen wonen ver weg of hebben een druk leven. Dan is het fijn om te kunnen terugvallen op vrienden. En nog fijner is het om dicht bij elkaar te wonen. In het Overijsselse Olst is Het Vriendenerf gebouwd. Er staan 12 zelfstandige koopwoningen en een gemeenschappelijke ruimte. Alle bewoners kunnen terecht in de klusschuur, de hobbyzaal en de moestuin. In Culemborg staat Het Kwarteel met 24 koopappartementen voor 45-plussers. Er is een ruimte voor gezamenlijke activiteiten en een appartement voor gasten. Naast het gebouw is een mooie tuin. Het Vriendenerf en Het Kwarteel zijn ontstaan uit een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Meer hierover staat op bouwenineigenbeheer.nl.

Dezelfde beroepsgroep

In Amsterdam staat het Ramses Shaffyhuis: een woon- en zorgcentrum voor kunstenaars. Bijzonder is de mix tussen jong en oud: er zijn 12 studio’s voor jonge afgestudeerde kunstenaars. In 24 appartementen wonen oudere kunstenaars. Ook in het Rosa Spierhuis wonen wetenschappers en kunstenaars. In de appartementen van dit wooncentrum woont u zelfstandig en kunt u eventueel ondersteuning of zorg aan huis krijgen. Er zijn in totaal 92 twee- en driekamerappartementen van 60 m2 tot 102 m2.