Let hierop als u subsidie aanvraagt voor isolerend glas

Geïsoleerde ramen houden het huis warmer en de energierekening lager. Als er kou door de ramen komt, kunt u dit verhelpen met isolerend glas, zoals HR++ glas of triple glas. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u voor isolerend glas subsidie krijgen.

Verschillende soorten glas

Er zijn verschillende soorten isolerend glas. Het meest bekend is gewoon dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee lagen. Het isoleert matig. HR++ glas is dubbel glas met een coating en isolerend gas ertussen. Dit isoleert goed. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend gas. Dit glas isoleert heel erg goed.

Subsidie voor ander glas.

Als u enkel glas vervangt door dubbel glas, krijgt u daar geen subsidie voor. Als u enkel glas of gewoon dubbel glas vervangt door HR++ of triple glas, kunt u wel subsidie aanvragen. Hiervoor bestaat de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie (ISDE). Alle glasmaatregelen die u neemt gelden als één maatregel. U kunt een vast bedrag per vierkante meter krijgen. Voor HR++ glas is dat 23 euro, voor triple glas 65,50 euro per vierkante meter (2023).

Dit subsidiebedrag verdubbelt als u binnen twee jaar nog een maatregel neemt die onder de subsidieregeling valt, zoals een andere isolatiemaatregel, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Voorwaarden HR++ glas

U kunt alleen subsidie krijgen voor het vervangen van oude ramen. U kunt geen subsidie krijgen voor glas dat wordt geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat. De isolatiewaarde van het HR++ glas moet voldoen aan de regels, die u kunt vinden op de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarden triple glas

Voor triple glas gelden dezelfde eisen als voor HR++ glas, plus nog een paar extra eisen. Het belangrijkste verschil is dat u bij triple glas de kozijnen moet vervangen door isolerende kozijnen. Voor deze isolerende kozijnen kunt u ook subsidie aanvragen tegelijkertijd met de subsidie voor het glas.

Voorwaarden kozijnen en deuren

Voor een isolerend paneel in een kozijn of voor een isolerende deur kunt u alleen subsidie krijgen als er ook HR++ of triple glas wordt aangebracht. Als het isolerende paneel en/of deur een lage isolatiewaarde heeft, is het subsidiebedrag gelijk aan het bedrag voor HR++ glas. Als het een hoge isolatiewaarde heeft, is het bedrag gelijk aan het bedrag voor triple glas.

Wanneer subsidie aanvragen?

U kunt de subsidie alleen achteraf aanvragen, dus als u de ramen al heeft vervangen. U kunt maar één keer subsidie aanvragen. Als u al subsidie heeft aangevraagd voor de vervanging van het glas beneden, kunt u niet nog een keer subsidie aanvragen voor het vervangen van het glas boven. U kunt wel voor alle glasmaatregelen samen subsidie aanvragen. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld. Het minimale oppervlak waarvoor u subsidie kunt krijgen is 8 vierkante meter, het maximale oppervlak is 45 vierkante meter.

U kunt de subsidie aanvragen vanaf het moment dat het eerste raam klaar is tot twee jaar daarna. U heeft dus twee jaar de tijd om extra maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat u alle facturen en andere bewijsstukken goed bewaart.

Kosten en opbrengst HR++ glas

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft rekenvoorbeelden gemaakt voor de kosten, de subsidie en de opbrengst van isolerend glas. Voor een gemiddelde tussenwoning zijn de kosten voor het plaatsen van HR++ glas naar schatting ongeveer 3700 euro (2023). Als u twee of meer maatregelen neemt, is de subsidie 900 euro. In dit geval betaalt u dus 2800 euro zelf. Afhankelijk van het glasoppervlak kan het meer of minder zijn. Bij één maatregel is de subsidie de helft.

Als u gewoon dubbel glas vervangt door HR++ glas, is de besparing in een gemiddelde tussenwoning 65 kubieke meter gas per jaar. Bij een gasprijs van 1,20 euro per kubieke meter is dat 80 euro per jaar. Als u enkel glas vervangt door HR++ glas, zijn de kosten hetzelfde maar is de besparing veel groter. Bij een gasprijs van 1,20 euro per kubieke meter kan de besparing dan 290 euro per jaar zijn. 

Kosten en opbrengsten triple glas

Triple glas is veel duurder dan HR++ glas. Voor een gemiddelde tussenwoning zijn de kosten voor triple glas in nieuwe kozijnen ongeveer 11.000 euro. Als u twee isolatiemaatregelen neemt is de subsidie 2700 euro. U betaalt dan 8300 euro zelf. Als het triple glas in plaats komt van dubbel glas, is de besparing 75 kubieke meter gas per jaar. Bij een gasprijs van 1,20 euro per kubieke meter is dat 90 euro per jaar. Als het triple glas enkel glas vervangt, is de besparing 300 euro per jaar. Triple glas is vooral interessant als uw kozijnen toch binnenkort vervangen moeten worden. De extra kosten vallen dan mee.

Wel of niet doen?

Het kan lastig zijn om te beslissen of u er goed aan doet om isolerend glas te laten plaatsen, ook als u een deel van de kosten terugkrijgt. Het zal niet altijd lukken om uw investering (snel) terug te verdienen. Het comfort van isolerend glas kan een extra reden zijn om hier toch voor te kiezen. U voelt geen of minder kou als u in de buurt van het raam bent. Als u gasloos wilt of moet gaan wonen, kan het nodig zijn om isolerend glas te nemen. Goede isolatie is erg belangrijk als u uw huis zonder gas gaat verwarmen.