Wonen zoals u dat wilt
Steeds vaker houden mensen die bij elkaar in de buurt wonen, contact met elkaar via een buurtapp. Dat is handig, want zo kunnen ze elkaar makkelijk een vraag stellen of hulp aanbieden. Wilt u ook lid worden van zo’n buurtapp? Dan is het goed om te weten wat de voordelen en de nadelen zijn.
Veel buurten en wijken hebben een speciale WhatsApp-groep of Facebook-groep waarvan u lid kunt worden. Maar er zijn ook speciale buurtapps, zoals Nextdoor en Hoplr. Deze apps zijn speciaal gemaakt voor buurtgenoten om met elkaar in contact te komen.
Met een buurtapp kunt u 24 uur per dag via uw telefoon in contact komen met mensen in uw buurt. U heeft hiervoor een smartphone nodig en u moet de app op uw telefoon installeren.
Via een buurtapp kunt u makkelijk een vraag stellen aan een hele groep. Heeft u bijvoorbeeld een boodschap nodig maar lukt het u niet om naar de winkel te gaan? Misschien is er wel iemand bij u in de buurt die toch naar de winkel gaat en iets voor u kan meenemen. Of u kunt vragen of er iemand is die u kan helpen met een klein klusje in huis. Of een oproep doen of er iemand zin heeft om samen te gaan wandelen of iets anders te ondernemen. Een buurtapp kan ook helpen om nieuwe mensen te leren kennen. Ten slotte kunt u een onveilige situatie melden, bijvoorbeeld als u een verdacht persoon ziet.
U heeft alleen iets aan een buurtapp als veel mensen in uw buurt er lid van zijn. Voordat u lid wordt, is het handig om aan mensen in uw buurt te vragen of ze lid zijn van een buurtapp en welke app ze gebruiken. U kunt dit ook navragen bij de gemeente of het buurtcentrum.
Het verschilt per app hoe u er lid van kunt worden. Voor een WhatsApp-groep kunt u zich aanmelden bij een beheerder van de groep. Die heeft uw telefoonnummer nodig om u te kunnen toevoegen. Als er een Facebook-groep is, kunt u zich via Facebook hiervoor aanmelden. Bij een besloten groep moet een beheerder toestemming geven voordat u als lid wordt toegelaten. Sommige buurtapps controleren of u wel echt in de buurt woont.
Als u lid bent van een buurtapp, kunt u veel berichten binnenkrijgen van leden. Dat kan heel leuk zijn, bijvoorbeeld als u kunt reageren op een hulpvraag of als iemand een aantrekkelijk aanbod voor u heeft. Maar u ontvangt ook berichten waar u geen belangstelling voor heeft. Als er veel mensen lid zijn van een groep, kunt u ook veel berichten verwachten. Dat is iets om vooraf bij stil te staan.
Als u een buurtapp installeert op uw telefoon, moet u gegevens over uzelf invullen, zoals uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en een profielfoto. De makers van de app gebruiken uw gegevens voor andere doelen. U kunt bijvoorbeeld gesponsorde berichten te zien krijgen over bepaalde onderwerpen. Of de makers kunnen uw gegevens verkopen aan andere bedrijven. Daarmee kunnen ze geld verdienen, zodat ze de app gratis kunnen aanbieden. Het bedrijf heeft uw toestemming nodig om uw gegevens te mogen gebruiken, maar veel mensen geven die toestemming zonder dat ze precies weten waarvoor. Moet u meer gegevens invullen dan u prettig vindt? Vraag uzelf dan af hoe belangrijk u het vindt om lid te worden van de buurtapp.
Nextdoor is een buurtapp van een Amerikaans bedrijf. Hiervoor geldt dat uw gegevens ook gebruikt kunnen worden in de Verenigde Staten. De privacyregels zijn daar minder streng dan in Nederland.
Meestal is het erg makkelijk om lid te worden van een buurtapp, maar vraag uzelf ook af hoe u weer kunt opzeggen.
In een buurtapp horen alleen buurtbewoners thuis. Toch verschijnen er weleens berichten in de media dat de controle hierop niet altijd waterdicht is. Vaak kent u de mensen die uw profiel kunnen zien niet persoonlijk. Ook weet u niet altijd met welke bedoelingen mensen lid worden van een buurtapp. U moet dus zelf goed opletten als u via een buurtapp met iemand in contact komt. Let ook op wat u deelt in een buurtapp. Zet bijvoorbeeld niet zomaar in een berichtje wanneer u met vakantie gaat.
Kent u de buurtapp die bij u in de buurt wordt gebruikt nog niet? Zoek er dan informatie over op internet of in de commentaren van andere gebruikers van de app in de App Store of de Google Play Store. Of vraag andere buurtbewoners naar hun ervaringen.
Heeft u geen behoefte aan berichtjes uitwisselen met uw buren, maar wilt u wel graag uw buurt veiliger maken? Daarvoor worden in veel buurten speciale veiligheidsapps gebruikt. Dit zijn de belangrijkste.
Dit een WhatsApp-groep waarin buurtbewoners elkaar een bericht sturen als er een verdachte of alarmerende situatie is in de buurt.
App waarmee u de politie kunt helpen om misdrijven op te lossen of vermiste personen te vinden. Als er iets aan de hand is in uw buurt, krijgt u een oproep.
App waarin de leden ernstige situaties kunnen melden. Als lid kunt u zelf bepalen waarover u meldingen krijgt.