Manieren om (binnen) vallen te voorkomen

Steeds meer ouderen komen door een val in het ziekenhuis terecht of zelfs te overlijden. Lees hier wat u kunt doen om valpartijen te voorkomen.

Steeds meer mensen in Nederland overlijden door een val, meldt het CBS. In 2018 zijn er 4.369 personen overleden door een valpartij. Een gebroken heup en hersenletsel zijn de belangrijkste doodsoorzaken. Hoe ouder, des te hoger de kans op overlijden, zo blijkt uit de statistieken. Daarnaast hebben rond de 108.000 personen van 65 jaar of ouder, een bezoek gebracht aan het ziekenhuis naar aanleiding van letsel door een valpartij. Nu steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen, wordt het steeds belangrijker om valpartijen te voorkomen. Dit kunt u zelf doen:

1. Medicijngebruik

Wees alert op het ontstaan van bijwerking van medicijnen. Slaapmiddelen en rustgevende medicijnen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor sufheid, stijfheid, verwardheid, duizeligheid en spierzwakte. Deze bijwerkingen verhogen de kans op vallen. Raadpleeg daarom direct een arts of verpleegkundige als u merkt dat u hier last van heeft.

2. Loophulpmiddel

Bent u slecht ter been of heeft u problemen met het houden van uw balans? Maak dan gebruik van een loophulpmiddel, zoals een rollator, looprek of loopstok. Deze zijn ervoor gemaakt om dat beetje extra steun te bieden dat u nodig heeft om niet te vallen. Zorg er wel voor dat deze op de juiste hoogte is afgesteld en oefen met het gebruik van het hulpmiddel. Er zijn heel veel hulpmiddelen: hier vindt u een handig overzicht.

3. Badkamer

Zorg voor antislipmatten en goede handgrepen in uw bad of douche. Dit is handig bij het in- en uitstappen en bij het gaan zitten of staan. Ook kan een stabiel instapbankje u helpen als de instap in het bad of de douche wat hoog is. Lees hier wat u nog meer kunt doen om uw badkamer aan te passen.

4. Obstakels

Verwijder zoveel mogelijk obstakels uit uw kamer zodat er voldoende ruimte ontstaat om u (eventueel met loophulpmiddel) te bewegen. Leg liever geen tapijten op uw vloer; een losliggend tapijt nodigt immers uit tot struikelen. Mocht u toch graag een tapijt in uw kamer hebben liggen, bevestig deze dan met een goede antisliplaag of -strips. Denk ook aan snoeren, kranten, handwerk of boodschappen: leg deze niet zomaar op de grond, maar berg ze op zodat u er niet over kunt vallen.

5. Trap

Veel mensen missen de onderste trede van de trap. Ze denken dat ze al beneden zijn, terwijl er nog één trede te gaan is. Zorg daarom voor een goede verlichting op de trap en goed onderscheid tussen trap en vloer. Een fluorstrip of verlichting van de onderste treden bieden hiervoor uitkomst. Ook is een leuning onmisbaar en is het handig om ongestoffeerde treden met duurzame antislip stickers te beplakken.