Met deze tips woont u langer naar uw zin

Iedereen wil het liefst oud worden in de eigen, vertrouwde omgeving. Ook door veranderingen in de zorg zullen we vaker en langer thuis blijven wonen. Dat kan op een comfortabele manier door het huis aan te passen en toekomstbestendig te maken. Hoe eerder u in actie komt, hoe makkelijker het  is om een verbouwing soepel te laten verlopen. Een aantal waardevolle tips:

1. Let niet op leeftijd, maar denk vooruit over gezondheid

Er is geen 'juiste' leeftijd om na te denken over woningaanpassing. Veel mensen voelen zich er te jong voor. Heeft u er bijvoorbeeld weleens over nagedacht of uw woning nog geschikt voor u is, als u moeite krijgt met traplopen? De meeste mensen laten het aanpassen van hun woning afhangen van hun gezondheid. Het gevolg is dat veel mensen de beslissing pas nemen als het echt moet. En dan nog schuiven ze de uitvoering twee tot vijf jaar voor zich uit. Dit uitstel maakt dat een verbouwing een grotere belasting wordt. Als u eerder start met verbouwen, kunt u de verbouwing veel makkelijker aan.

2. Weet wat woningaanpassing kost

Bij de meeste mensen neemt de interesse in het aanpassen van de woning toe als de kosten van een verbouwing duidelijk worden en als duidelijk wordt wat er precies aangepast zou moeten worden. Ga dus op zoek naar deze informatie, op internet of bij de gemeente. In dit artikel staan de kosten van veel voorkomende woningaanpassingen. Bij de gemeente kunt u ook navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

3. Denk na over financiering

Als u uw eigen huis wilt verbouwen, kunt u dit misschien betalen uit de overwaarde van uw woning. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden. Als u weet wat u kunt uitgeven aan een verbouwing, is het makkelijker om keuzes te maken. Woont u in een huurhuis, dan betaalt de woningcorporatie misschien mee aan woningaanpassing. Vraag ernaar bij uw verhuurder.

4. Ga kijken bij anderen

Kent u mensen in uw omgeving die hun huis hebben aangepast? Vraag naar hun ervaringen. Hoe hebben ze het aangepakt? Waarom hebben ze het gedaan? Hoe is het hen bevallen? Misschien mag u wel komen kijken naar het resultaat. Positieve ervaringen werken aanstekelijk.

5. Begin met één ruimte

Het hele huis in één keer aanpakken is voor veel mensen te veel. Als u begint met één ruimte, is dat beter te overzien. Een veilige badkamer bijvoorbeeld. Of een badkamer beneden. Of een veilige trap. Zo kunt u stukje bij beetje uw huis geschikter maken voor de toekomst.

6. Verduurzaming

Veel mensen willen wonen in een duurzaam huis. Het duurzamer en energiezuiniger maken van het huis kunt u goed combineren met een verbouwing om het huis veiliger en comfortabeler te maken voor later.

7. Schakel hulp in

Als u moeite heeft met huishoudelijk werk of met klusjes in huis, is het verstandig om hierbij hulp in te schakelen. Huishoudelijke hulp, een klusjesman, glazenwasser of tuinman maakt het makkelijker om prettig zelfstandig te blijven wonen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor als ze ouder worden.

8. Neem een wooncoach

Misschien is verhuizen een betere oplossing dan het huis aanpassen. Maar hoe komt u daarachter? En hoe komt u te weten welke verhuismogelijkheden er zijn? Hiervoor kunt u een verhuiscoach of wooncoach inschakelen. Deze expert helpt bij het vinden van een geschikte woning. Wooncoaches werken bij gemeenten en woningbouwverenigingen. Ze bieden zich ook aan als zelfstandige.