Mijn huurwoning aanpassen, mag dat?

Langer blijven wonen in een huurwoning wordt makkelijker met wat aanpassingen. Helaas mag u als huurder zelf meestal niet beslissen wat u verandert aan uw woning. Welke aanpassingen mag u zonder toestemming aanbrengen? En voor welke ingrepen heeft u toestemming nodig?

Voor aanpassingen die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen, is geen toestemming van de verhuurder nodig. Bij een Wmo-aanpassing bepaalt de gemeente of een aanpassing noodzakelijk is. Als dit het geval is, betaalt de gemeente de aanpassing, of een deel daarvan. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website Regelhulp.
Als de gemeente de aanpassingen afwijst, bijvoorbeeld omdat verhuizen goedkoper is, dan kunt u zelf de woning aanpassen. Aanpassingen die de verhuurder 'zonder noemenswaardige kosten' weer ongedaan kan maken, mag u altijd uitvoeren. Voor alle andere aanpassingen moet u toestemming vragen. Een paar voorbeelden.
 
 • Drempels
  Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet de drempel die u weghaalt wel bewaren en de verhuurder moet deze drempel zonder noemenswaardige kosten terug kunnen plaatsen.
 • Extra trapleuning
  Hiervoor heeft u geen toestemming nodig.
 • Beugels in badkamer en toilet
  Dit mag u niet doen zonder toestemming van de verhuurder. Dit geldt ook voor het verhogen van uw toilet en het aanbrengen van een antislipvloer in de badkamer.
 • Draaideuren vervangen door harmonicadeuren
  Hiervoor moet u toestemming vragen aan de verhuurder. Als u toestemming krijgt, kunt u de harmonicadeuren bij een verhuizing laten zitten. U hoeft dus niet de oude deuren te bewaren om ze te kunnen terugplaatsen.
 • In hoogte verstelbaar aanrechtblad
  Hiervoor heeft u toestemming van de verhuurder nodig. Het oude aanrechtblad en de onderkastjes moeten worden verwijderd. Als u toestemming krijgt van de verhuurder, vraag dan ook wat er met de oude onderdelen moet gebeuren.
 • Traplift
  Als u een traplift in uw woning wilt laten maken, heeft u toestemming nodig van de verhuurder. Een traplift is een ingrijpende oplossing. Als u geen traplift mag laten plaatsen, zijn er misschien wel andere oplossingen. Zie hiervoor het artikel Zo blijft u traplopen.

Toestemming vragen

Als u toestemming nodig heeft voor een woningaanpassing, moet u hiervoor schriftelijk toestemming vragen bij de verhuurder. De verhuurder beoordeelt dan of hij de woning na de aanpassing nog makkelijk kan verhuren. Ook kijkt hij of de aanpassing invloed heeft op de waarde van de woning. De verhuurder moet de aanvraag binnen acht weken beantwoorden. De verhuurder kan hierbij een aantal voorwaarden stellen, bijvoorbeeld aan het materiaal dat u moet gebruiken of aan het onderhoud. Krijgt u geen toestemming, dan kunt u naar de rechter stappen.

Verhuurder vragen

U kunt de verhuurder ook vragen om de aanpassing uit te voeren. Sommige woningbouwverenigingen doen dat. Ze halen bijvoorbeeld drempels weg of plaatsen een andere toiletpot. U betaalt als huurder in dat geval de kosten van de aanpassing.