Minder stookkosten met een goed onderhouden verwarmingsinstallatie

Uw cv-ketel werkt het best als u hem goed onderhoudt. Een goed werkende ketel is bovendien zuiniger, zodat u in het stookseizoen minder energie verbruikt en een lagere energierekening heeft.

Besparen op stookkosten begint met een bewust gebruik van de verwarming. Dat betekent dat u alleen kamers verwarmt waar u overdag bent. Misschien kunt u de temperatuur eens een graad lager zetten dan u gewend bent. Merkt u het verschil niet? Dan kunt u deze temperatuur voortaan altijd kiezen. Als u bezig bent in huis, is 19 graden vaak al genoeg. ’s Nachts en in de slaapkamer is 15 graden een goede temperatuur. Heeft u vloerverwarming, dan is 17 of 18 graden ’s nachts beter.

Onderhoud

Het is verstandig de cv-ketel regelmatig te laten nakijken door een specialist. Kleine klusjes tussendoor kunt u ook prima zelf doen.

Bijvullen

Af en toe moet u de cv-installatie bijvullen met water. Als de druk te laag is, stroomt de warmte minder makkelijk naar de radiatoren. De cv-ketel gaat dan harder werken om de ingestelde temperatuur te halen. Daar is veel gas voor nodig. U kunt deze verspilling voorkomen door de installatie op tijd bij te vullen.
Sommige installaties geven aan wanneer bijvullen nodig is. U kunt het ook zelf controleren door op de cv-ketel de waterdruk af te lezen. Komt de druk in de cv-installatie onder de 1,5 bar, dan is het verstandig het systeem bij te vullen. Hoe u dat doet, vindt u in de handleiding van de cv-ketel.

Ontluchten

Als er lucht in de cv-installatie zit, geven de radiatoren minder warmte af. U stookt dus zuiniger als u regelmatig ontlucht. Geborrel in de leidingen en radiatoren kan erop wijzen dat er teveel lucht in zit. Door te veel lucht kunnen leidingen aan de binnenkant gaan roesten.
Ontlucht de cv-installatie een keer per jaar, ook als de cv-ketel een automatische ontluchter heeft. Een nieuwe of opnieuw gevulde installatie moet u tijdens het eerste stookseizoen vaker ontluchten en zo nodig  bijvullen.
Zet de thermostaat laag en wacht een kwartiertje tot de ketel is afgekoeld. Draai de radiatorkranen dicht. Met het ontluchtingssleuteltje ontlucht u de radiatoren aan de zijkant. Begin bij de radiatoren beneden en ga daarna naar boven. Vang het vocht op met een doekje. Komt er geen lucht meer uit de radiator, maar water? Draai dan het ontluchtingssleuteltje terug. Draai de radiatorkraan weer open. U kunt de thermostaat nu weer hoger zetten.
Controleer na afloop de druk in de cv-installatie. Vul water bij als de druk te laag is.

Open radiatorkranen regelmatig

Als een radiatorknop altijd in dezelfde stand staat, loopt u het risico dat die vast gaat zitten. Draai de knoppen daarom van tijd tot tijd een paar keer open en dicht (of dicht en open).

Waterzijdig inregelen

U kunt tien tot twintig procent op uw gasverbruik besparen als het warme water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren of vloerverwarming wordt verdeeld. Dit heet waterzijdig inregelen. Bij een goed waterzijdig ingeregelde cv-installatie hoeft de cv-pomp minder hard te werken. Vaak kan na het afstellen de temperatuur van de cv-ketel omlaag, waardoor de ketel nog minder gas nodig heeft om het binnen net zo lekker warm te maken. Vraag dit aan de installateur.
Waterzijdig inregelen duurt een paar uur. Een installateur vraagt hiervoor tussen de driehonderd en vijfhonderd euro. Bij een gemiddeld energieverbruik heeft u dat in twee tot drie jaar terugverdiend. U kunt ook een doe-het-zelfpakket kopen (een cv-inregelkit) en daarmee zelf waterzijdig inregelen. U heeft daarvoor wel technische kennis en ervaring nodig.

Thermostaatkraan

Als u thermostaatkranen op de verwarming zet, kunt u per kamer de maximale temperatuur regelen. U kunt thermostaatkranen overal gebruiken, behalve in de ruimte waar de thermostaat hangt. Dat is meestal de woonkamer.
In ruimtes die niet veel gebruikt worden, of in de slaapkamer, kunt u de thermostaat lager zetten. Zo kunt u energie besparen. Thermostaatkranen zijn te koop vanaf 20 euro. Als u ze zelf kunt monteren, heeft u deze kosten er in zeven jaar uit. Laat u een installateur komen, dan kost het leveren en plaatsen van vier thermostaatkranen tussen de 220 en 320 euro. Daartegenover staat een besparing van een paar procent op rekening van uw verwarming.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kunt u de woning automatisch laten verwarmen tot een bepaalde temperatuur en ook automatisch het verwarmen weer stoppen. Zo kunt u nooit vergeten de verwarming op tijd uit te zetten. Op die manier verlaagt u dus de energierekening. Een klokthermostaat kost tussen de 150 en 200 euro.