Nuttige tips om het thuis koel te houden

Als het in de zomer erg warm is buiten, is het fijn als de temperatuur binnen niet te hoog oploopt. Als u lang in een warme omgeving bent, kan het lichaam uitdrogen en oververhit raken. Met deze maatregelen houdt u uzelf en uw omgeving koel.

Houd de warmte buiten

Is het buiten warmer dan binnen? Sluit dan de ramen overdag en doe ze ’s avonds weer open. Sluit de gordijnen of laat de zonwering zakken. Houdt u van koele lakens? U kunt een laken overdag in de diepvries leggen en dat ’s avonds meenemen naar uw slaapkamer. Dat zorgt tijdelijk voor koelte.

Ventilator

Een ventilator koelt door lucht te verplaatsen, zodat u een windje voelt. Het lijkt daardoor binnen kouder. U kunt kiezen uit veel verschillende modellen, vanaf een paar tientjes tot meer dan 100 euro. Er zijn ventilators die u op tafel moet zetten, ventilators op een standaard en ventilators voor aan het plafond. Een ventilator die u makkelijk kunt verplaatsen is handig als u op verschillende plekken koelte wilt hebben. U kunt de ventilator neerzetten dan op een plek waar u er zoveel mogelijk van voelt. U kunt ook een ventilator kiezen die afwisselend in verschillende richtingen blaast. Een plafondventilator is handig voor in de slaapkamer, omdat die weinig geluid maakt. Een ventilator heeft maar weinig energie nodig. Het kost gemiddeld 2 euro om een ventilator 200 uur te laten draaien.

Aircooler

De meeste aircoolers koelen ook door de lucht te verplaatsen. Ze verlagen ook de gevoelstemperatuur met koud water of ijsklontjes, die u zelf moet bijvullen. Een aircooler zuigt lucht aan, laat die langs water gaan en blaast koelere, vochtige lucht weer uit. Ongeveer hetzelfde effect kunt u met een ventilator krijgen als u flessen bevroren water voor de ventilator zet.
Aircoolers zijn meestal iets duurder dan een ventilator, afhankelijk van de grootte en de capaciteit. Het energieverbruik is vergelijkbaar met dat van ventilators.

Airco

Airco’s zijn veel duurder dan aircoolers.  Ze werken anders dan een ventilator of aircooler. Airco’s halen vocht uit de lucht en maken koude lucht aan op een gewenste temperatuur. Daarvoor moet het apparaat de warme lucht kunnen afvoeren. Daarom heeft een airco altijd een afvoerslang naar buiten nodig. Een vaste airco aan de buitenkant van de gevel werkt het beste. Dit apparaat kost inclusief installatie vaak minimaal 1500 euro.

Een airco gebruikt veel energie. Er zijn zuinige en minder zuinige modellen. U ziet het verschil aan het energielabel. A++ is het zuinigste label. Om energie te besparen, is verstandig om de airco niet op een te lage temperatuur te zetten. Een temperatuurverschil van 5 graden met buiten is vaak al genoeg voor een binnentemperatuur die koel aanvoelt. Bovendien blijft het energieverbruik zo beperkt. Let bij de aanschaf en installatie van een airco ook op het geluid. U kunt het aantal decibellen vinden op het energielabel. Laat het apparaat installeren op een plek waar de buren en uzelf er zo min mogelijk last van hebben.

Mobiele airco

Een mobiele airco zit niet vast aan het huis, maar kan in elke ruimte kan worden neergezet. Ze zijn te koop vanaf ongeveer 400 euro. Het apparaat is zo groot als een kleine koelkast en staat op wieltjes. Er zit een slang aan, die u buiten het raam moet hangen. Tegelijkertijd moet de ruimte helemaal afgesloten zijn. Ramen mogen dus niet open. Daarom kunt u bij een mobiele airco een raamafsluiting kopen met een rits erin. De stof maakt u met klittenband aan het raam vast. De slang van de mobiele airco gaat door de rits. Een mobiele airco werkt minder goed dan een vaste airco, gebruikt meer stroom en maakt meer lawaai.

Isolatie

Goede isolatie van uw woning helpt niet alleen tegen warmteverlies in de winter, maar ook tegen opwarming in de zomer. Als u een plat dak heeft op uw huis, schuur of garage, kunt u denken aan een groen dak. Ook dat houdt de warmte buiten in de zomer. Het helpt ook om uw tuin of balkon groener te maken. Planten en bomen laten water verdampen en zorgen voor schaduw.

Zelf afkoelen

Heeft u het toch erg warm gekregen? Houd uw polsen onder een straal koud kraanwater, leg af en toe een koude handdoek in de nek of neem een lauwe douche of een lauw bad.