Onderhoud aan apparaten: wat en hoe vaak?

Elektrische apparaten hebben regelmatig onderhoud nodig. Daarmee zorgt u ervoor dat ze veilig blijven werken en langer meegaan. Bovendien verbruiken apparaten die goed onderhouden zijn, vaak minder energie. Met dit lijstje weet u zeker dat u geen apparaten overslaat.

Wasmachine

Heeft uw wasmachine een vieze geur? Dat komt door een bacterie die vetluis of wasluis heet. Vooral als u vaak wast op lage temperatuur, kunt u hier last van krijgen. Als u een keer per maand de wasmachine op 90 graden laat draaien zonder wasgoed met een speciaal reinigingsmiddel, heeft u hier geen last van. U ontvet zo de machine. Gebruik geen azijn, soda of chloor. Daarmee kunt u de machine beschadigen. Maak ook meteen de wasmiddelenlade en de rubberen rand schoon. Vetluis komt niet of minder snel terug als u niet te veel waspoeder gebruikt en het deurtje na een wasbeurt open laat staan. Ontkalk de machine een tot drie keer per jaar. Laat de wasmachine draaien met een ontkalkingsmiddel en zonder wasgoed.

Wasdroger

Een vervuilde wasdroger doet het minder goed en kan in het ergste geval brand veroorzaken. Volg daarom de onderhoudsvoorschriften in de handleiding altijd op.

Stofzuiger

Een stofzuiger met een bijna volle stofzak zuigt minder goed. Vervang de stofzak daarom op tijd. Heeft u een zakloze stofzuiger, dan gooit u het stof in de afvalbak. Spoel het reservoir om met warm water en maak het droog. Filters in de stofzuiger houden kleine stofdeeltjes tegen die door de stofzak vliegen. Maak een vies filter regelmatig schoon door het uit te kloppen. Een wasbaar filter kunt u afspoelen. Vervang het filter na 4 stofzakken. Verder heeft een stofzuiger een uitblaasfilter, dat voorkomt dat stof weer terug de kamer in wordt geblazen. Vervang dit één of twee keer per jaar. Een koolstoffilter haalt vieze geuren uit de lucht. Dit moet u vervangen als het hard geworden is. Kijk in de handleiding voor meer details.

Vaatwasser

Ontvet de vaatwasser door een paar keer per jaar de machine leeg te laten draaien met vaatwasmachinereiniger. Gebruik geen soda, dat kan de machine beschadigen. Maak ook het filter en de rubberen deurrand goed schoon. Maak de sproeiarmen los, prik de gaatjes door, spoel de armen af onder de kraan en plaats ze terug.

Waterkoker

Als u kalkaanslag op de bodem van de waterkoker ziet, giet u een mengsel van azijn en water in de koker. U kookt het water en daarna gaat u met een borstel over de bodem.

Koffiezetapparaat

Ontkalk een koffiezetapparaat 1 keer per twee maanden met een ontkalkingsmiddel. Vul het waterreservoir met ontkalkingsmiddel en water en laat het door het apparaat lopen. Spoel na met een reservoir met vers water. Bij een gewoon koffiezetapparaat kunt u ook azijn gebruiken. Doe dat niet bij koffiepad- en koffiecupmachines, want azijn kan het binnenwerk beschadigen.

Frituurpan

Vervang frituurvet na 5 tot 7 keer frituren en lever het gebruikte vet in bij een inleverpunt. Maak de binnenkant van de pan droog met keukenpapier. Gebruik friteusereiniger om de binnenkant schoon te maken. Gebruik geen soda, dat kan het metaal aantasten. Spoel de pan na met heet water, droog hem af en maak de buitenkant schoon met een beetje reiniger.

Airfryer

Een airfryer maakt u het beste na ieder gebruik goed schoon. Daarmee voorkomt u dat etensresten gaan aankoeken. Volg verder de schoonmaaktips in de handleiding op.

Oven

Maak een oven of combimagnetron regelmatig schoon. Eerst verwijdert u met de stofzuiger kruimels en etensresten. Verwarm de oven daarna voor op de hoogste stand en zet er een schaal kokend water en een schaal ammonia in. Zet dan de oven uit. Bij een combimagnetron warmt u een schaal water en een schaal ammonia een paar minuten op met de magnetron. Wacht een paar uur en neem daarna de binnenkant af met een doek.

Magnetron

Een magnetron kunt u schoonmaken met citroen of azijn. Snijd de citroen in tweeën, leg de helften met het snijvlak naar beneden op een bordje en voeg een eetlepel water toe. Zet de magnetron een minuut op de hoogste stand. Haal het bordje weg en neem de wanden af met droge doek. U kunt ook een kommetje water en beetje schoonmaakazijn of citroensap gebruiken. Zet de magnetron 5 minuten aan, laat het water verdampen zodat de magnetron zich vult met stoom. Haal het kommetje weg en neem de wanden af.

Afzuigkap

Maak iedere 2 maanden het rooster (vetfilter/wasemfilter) goed schoon. Verwijder het filter en zet het in de vaatwasser of maak het schoon met een vetoplosser. Vervang het koolstoffilter 2 tot 4 keer per jaar of eerder als de kookgeurtjes niet goed meer worden opgezogen.

Vriezer

Ontdooi de vriezer minimaal 1 keer per jaar of vaker als u een duidelijke laag ijs kunt zien. Maak de vriezer leeg, zet de inhoud in de koelkast, koelbox of een andere koude plaats. Haal de stekker eruit en zet een pan kokend water op een onderzetter in de vriezer. Zet voor de vriezer een bak waar het gesmolten water in kan stromen. Krab het ijs niet los met een metalen voorwerp. Dat kan de vriezer beschadigen. Nadat de vriezer is ontdooid, kunt u hem schoonmaken met warm water en soda. Maak het apparaat van binnen droog en zet het aan. Zodra de vriezer goed is afgekoeld, zet u het eten terug.

Koelkast

Een koelkast met vriesvak ontdooit u als u een duidelijke laag ijs ziet. Maak de koelkast leeg, zet de inhoud in een koelbox, haal de stekker eruit en zet een paar pannen met heet water op onderzetters in de koelkast. Vang het dooiwater op met hand- of theedoeken. Gooi het water weg en haal met een spons dooiwater onderin de koelkast weg. Bij een koelkast met waterafvoer plaatst u een opvangbak onder de dooiwaterafvoer. Na het ontdooien neemt u de binnenkant van de koelkast af met een doek.

Handleiding kwijt?

Het is verstandig om voor het onderhoud van uw apparaten de tips in de handleiding op te volgen. Heeft u de handleiding niet meer? U kunt hem ook opzoeken op internet. Kijk op de website van de leverancier of vul het merk en typenummer in op Google.