Onderhoud aan uw woning: wat en wanneer?

Een eigen woning heeft regelmatig onderhoud nodig. Ook bij een huurhuis is het verstandig om bepaalde zaken minimaal jaarlijks te controleren. Met het lijstje in dit artikel weet u zeker dat u geen belangrijke onderdelen overslaat.

Als u onderhoudsklusjes over het jaar verdeelt, hoeft u er iedere maand maar een paar uurtjes tot een dag voor vrij te maken. Sommige klussen kunt u het best in een bepaald jaargetijde doen. Voor andere klussen maakt het tijdstip niet zoveel uit. Maar door een klus in een bepaalde maand in te plannen, weet u zeker dat u hem niet vergeet. Daarom gaat dit artikel uit van één of meer klussen per kalendermaand.

Januari: ventilatie

Een ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht in huis, maar alleen als de buizen en de ventilator schoon zijn. Haal eerst de stekker uit het stopcontact. Maak vervolgens het systeem schoon met een stofzuiger, een borstel en/of een vochtige doek. Vergeet ook de ventilator zelf niet. Haal de ventilatieroosters boven de ramen los en stofzuig de opening. Het rooster zelf kunt u schoonmaken met een vochtige doek. Maak ook de afzuigkap schoon volgens de voorschriften van de fabrikant. Een schone afzuigkap is zuiniger met energie.

Februari: badkamer en wc

Controleer de vloer in de badkamer en de wc op losse tegels en versleten voegen. Als u deze meteen repareert, houdt u verdere slijtage tegen. Kijk ook of de kitvoegen rond douche en bad nog goed zijn. Haal de sifons van de wasbakken los en maak ze schoon met een hete sodaoplossing. Ook het doucheputje kunt u hiermee schoonmaken.

Maart: dak, gevel, regenpijpen en aardlekschakelaar

Heeft het de afgelopen periode gevroren? Controleer dan regenpijpen, houten gevelbekleding en een plat dak op vorstschade. Kijk meteen of de gevels vochtplekken vertonen en of de voegen nog heel zijn. Controleer ook of het lood nog goed aansluit en geen scheurtjes vertoont. Is er storm geweest? Controleer dan of de dakpannen nog goed liggen. Heeft u een appartement? Dan is het onderhoud van dak, gevel en regenpijpen een zaak voor de Vereniging van Eigenaren. Die moet plan hebben voor het onderhoud, het Meerjarenonderhoudsplan.

De aardlekschakelaar heeft een testknop waarmee u kunt testen of hij nog goed werkt. Doe dat twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomertijd en bij het ingaan van de wintertijd. Dan weet u zeker dat u bij kortsluiting veilig bent.

April: tuin of balkon

Veeg het terras en het tuinpad aan of veeg het balkon. Groene aanslag kunt u verwijderen met een plantenspuit waarin u een mengsel van schoonmaakazijn en water heeft gedaan. Ligt een tuintegel ongelijk? Repareer dit dan, zodat u er niet over kunt vallen. Let er bij het schoonmaken van het balkon op of u roest- of lekkageplekken ziet of scheuren. Roep in dat geval de hulp van een deskundige in. Informeer ook de Vereniging van Eigenaren. Snoei struiken en bomen, zodat de gevel vrij blijft. Deze kan dan beter droogwaaien. In het artikel Tuinieren? Maak het uzelf gemakkelijk vindt u voorbeelden van handig tuingereedschap.

Mei: buitenschilderwerk controleren

Heeft u houten kozijnen? Die houdt u het best in conditie met een strakke laklaag. Houd de kozijnen goed schoon. Als er zand of blaadjes op liggen, blijven ze langer vochtig en dat is slecht voor de lak. Controleer tijdens het schoonmaken meteen de kwaliteit van de verf. Let vooral op liggende delen aan de zonkant, binnenhoeken, onderkanten van drempels (met een spiegeltje), verbindingen, buitenranden van ramen en deuren en de afdichting tussen hout en glas. Vertoont de verf barsten? Werk het kozijn dan bij of laat een schilder komen. Heeft u een appartement? Dan is het buitenschilderwerk een zaak voor de Vereniging van Eigenaren.

Juni: kruipruimte

Maak de ventilatieroosters van de kruipruimte schoon. Deze zitten in de gevel, net boven straatniveau. Controleer ook de open voegen die zorgen voor isolatie van de spouwmuur. Het is goed om de leidingen in de kruipruimte te controleren op lekkage.

Juli en augustus: garage of schuur opruimen

Heeft u een garage, schuur of berging? Dan kunt u deze op een niet te warme dag eens goed opruimen. Komt u muizenkeutels tegen, dan weet u dat het tijd is om in te grijpen. Hoe u muizen en ander ongedierte kunt voorkomen en bestrijden leest u in het artikel Zo houdt u beestjes buiten de deur.

September: cv-ketel

Voordat het weer kouder wordt, moet de cv-installatie in goede conditie zijn. Controleer de waterdruk en vul de installatie zo nodig bij. Ontlucht daarna de radiatoren. Dit is ook een goed moment om de radiatoren stofvrij te maken. Laat de cv-ketel volgens het onderhoudsboekje onderhouden door een vakman.

Oktober: buitenverlichting en schoorsteen

Nu het weer eerder donker wordt, is het extra belangrijk dat de buitenverlichting werkt. Controleer daarom de verlichting bij voor- en achterdeur. Een schoorsteen heeft jaarlijks een schoonmaakbeurt nodig. Daarmee houdt u de lucht in huis gezond en vrij van koolmonoxide. Ook verkleint een schone schoorsteen de kans op brand. Laat de schoorsteen vegen door een vakkundig bedrijf.

November: dak, dakgoten en binnendeuren

Haal bladeren en ander vuil van het platte dak en de dakgoot. Het is belangrijk dat de dakgoot het hele jaar goed regenwater kan afvoeren. Maak deze dus ook in het voorjaar of de zomer nog een keer schoon. Is de dakbedekking nog in orde? Het is verstandig om dit na iedere grote storm te controleren. Kleine beschadigingen kunt u het beste meteen (laten) repareren. Smeer scharnieren met olie of teflonspray. Controleer meteen of de drempel nog goed vastzit.

December: rookmelders en koolmonoxidemelder

Heeft u rookmelders en een koolmonoxidemelder op batterijen? Controleer dan jaarlijks of deze aan vervanging toe zijn door de testknop in te drukken. Zo weet u zeker dat u altijd goed beschermd bent bij brand of bij het vrijkomen van koolmonoxide.