Opruimen, hoe pakt u dat aan?

Heeft u ook een huis vol spullen, waarvan u maar een klein deel gebruikt? Kunt u nooit vinden wat u nodig heeft, of gaat u binnenkort verhuizen naar een huis met minder opbergruimte? Dan is het een goed idee om op te ruimen. In dit artikel leest u hoe u dat aanpakt.

1. Verdeel het opruimwerk in kleine stukjes

Een hele kamer in één dag opruimen is meestal te veel werk. Misschien heeft u in het begin nog goede moed en haalt u opgewekt een hele kast leeg. Maar het kan meer tijd kosten dan u denkt om alle spullen uit te zoeken. Dan kan de moed u snel in de schoenen zakken. Begin daarom liever met een deel van de kast. Als u dat aan het einde van de dag af heeft, kunt u uzelf een schouderklop geven en de volgende keer met een ander deel aan de slag gaan.

2. Begin op een plek waar u vaak komt

In de keuken of de woonkamer heeft u waarschijnlijk sneller plezier van het eindresultaat dan op zolder of in een kelderbox. Daarom is het motiverend om te beginnen met opruimen op een plek waar u dagelijks bent.

3. Kies uit drie mogelijkheden: houden, wegdoen of iets anders

Of u nu een kledingkast opruimt of een keukenkastje, de keuzes zijn vaak hetzelfde. U wilt het voorwerp houden, u wilt het wegdoen of u wilt er iets anders mee doen. Iets anders kan zijn: repareren, nog even over nadenken of overleggen met iemand. Maak tassen, dozen of kratten om de spullen in te doen nadat u een beslissing heeft genomen. Bij kleding kunt u bijvoorbeeld beginnen met de hangkleding en die op bed leggen. Pak de kledingstukken één voor één vast en stel uzelf de vraag of u de kleding nog gaat dragen. Zo ja, dan hangt u het terug in de kast. Bij twijfel gaat het in een krat of tas, bijvoorbeeld om de volgende dag even te passen. En wilt u het niet meer dragen, dan gaat het in de tas ‘wegdoen’.

4. Vraag uzelf af: passen deze spullen nog bij mijn leven?

Grote hoeveelheden linnengoed bewaren heeft weinig zin als de kinderen de deur uit zijn en niet vaak komen logeren. Een groot servies is niet nodig als u meestal met weinig mensen eet. Een tent, slaapzakken of een kooktoestel voor de camping is overbodig als u nooit meer kampeert. Vraag uzelf bij zulke voorwerpen af of ze nog passen bij het leven dat u leidt. Dat maakt het makkelijker om er afstand van te doen.

5. Geef spullen een goede plek

Opruimen betekent ook: spullen een plek geven waar u ze makkelijk weer terugvindt. Daarbij kan het helpen om stickers te gebruiken. In een kledingkast kunt u bijvoorbeeld etiketjes op de legplanken plakken met: ‘T-shirts korte mouw’, ‘T-shirts lange mouw’ enzovoort. Als u spullen opbergt in dozen of ordners, zet er dan zo precies mogelijk op wat erin zit. Dus niet ‘kleding diversen’ maar ‘zomerkleding maat 42’.

6. Breng afgedankte spullen weg

Laat tassen met afgedankte kleren of dozen met spullen die u niet meer nodig heeft niet te lang staan. Dan heeft u nog geen plezier van uw werk. Breng ze meteen weg naar de kringloop, of geef uw spullen weg aan anderen.

7. Bewaar wat u dierbaar is

Dagboeken, brieven, kindertekeningen of spullen van iemand die overleden is, zijn vaak moeilijk om op te ruimen. Weggooien voelt niet goed, maar alles bewaren neemt ruimte in beslag die u misschien ergens anders voor nodig heeft. Probeer dan de mooiste en dierbaarste spullen te kiezen om te bewaren. Niet alle schoolschriften van vroeger, maar alleen die van uw lievelingsvak. Niet alle agenda’s, maar alleen die van een gedenkwaardig jaar. Niet alle tekeningen, maar alleen de mooiste om in een plakboek te plakken. Weet u niet wat u moet doen met spullen van een overleden partner of familielid? U kunt de mooiste en meest veelzeggende voorwerpen bijvoorbeeld op een zichtbare plek in huis zetten. Zo maakt u een gedenkplek voor uw dierbare. De andere spullen kunt u dan eventueel wegdoen.

8. Overleg met de kinderen

Bewaart u veel spullen van zelfstandig wonende kinderen? Of wilt u spullen wegdoen die zij misschien graag willen hebben? Vertel uw kinderen dan dat u aan het opruimen bent en vraag hen om mee te nemen wat ze willen hebben of houden. Samen de spullen van vroeger opruimen kan ook, als u dat prettig vindt.

9. Neem de tijd

Opruimen onder tijdsdruk geeft stress, terwijl opruimen ook heel leuk en bevredigend kan zijn als u er de tijd voor neemt. Zo kunt u na iedere afgeronde opruimtaak genieten van het resultaat. Komt u in tijdnood, bijvoorbeeld omdat de verhuisdatum al snel dichterbij komt? Dan kunt u ook hulp inroepen van een opruimcoach. U vindt een opruimcoach bij u in de buurt via de website van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers.