Passend wonen: zo vist u niet achter het net

We blijven steeds langer thuis wonen. De vraag naar geschikte woningen voor 65-plussers neemt daardoor in rap tempo toe. Momenteel is er al een tekort van 86.000 seniorenwoningen. Hoe zorgt u ervoor dat u straks toch passend woont?

Volgens de Bouwagenda  - een taskforce (werkgroep) van overheid, wetenschap en bedrijfsleven - kan het tekort aan seniorenwoningen oplopen van ongeveer 86.000 nu naar 750.000 in 2040. Dat heeft meerdere oorzaken. Om te beginnen worden we ouder, waardoor de groep 65-plussers komende jaren groeit. Daarnaast zijn er meer alleenstaanden. Tot slot is er het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen, ook als ze zorg nodig hebben. Dat kan alleen als de woning comfortabel en veilig is: met aangepast sanitair bijvoorbeeld, en liefst gelijkvloers en zonder drempels. ‘Nederland staat voor de uitdaging om voor voldoende woningen te zorgen’, aldus de Bouwagenda.

U heeft een koopwoning

U kunt wachten, maar ook het heft in eigen hand nemen. Heeft u een koopwoning, dan is het misschien mogelijk om uw woning  aan te passen. Wat is er nodig, wat zijn de kosten? Als u het ruimte voor ruimte op papier zet, krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden en de kosten. Sommige aanpassingen kunt u vergoed krijgen via uw gemeente of uw zorgverzekeraar. Een overzicht vindt u op regelhulp.nl. Is aanpassen geen aantrekkelijke optie, dan kunt u een verhuizing overwegen. Informeer bij makelaars in uw gemeente of kijk op Funda.nl. Deze website geeft in de menubalk, via ‘toegankelijkheid’ de mogelijkheid om specifiek te zoeken naar seniorenwoningen.

U huurt

Ook bij een huurhuis zijn woningaanpassingen mogelijk, maar soms heeft u toestemming nodig van de huisbaas. Meer daarover leest u in het artikel ‘Hoe regel ik de aanpassing van een huurwoning’. Verhuizen? Een handig startpunt om te zoeken naar een levensloopbestendige of aangepaste woning is Woonz.nl, een website die zich richt op wonen, service en zorg voor senioren. U kunt niet alleen zoeken op postcode, maar ook op diensten aan huis. Huurwoningen voor senioren zijn er zowel in de vrije sector als in de sociale woningbouw. Voor een sociale huurwoning moet u zich inschrijven. De wachtlijsten kunnen lang zijn, afhankelijk van de regio. Het is dus verstandig om er tijdig werk van de maken. Hoe langer u staat ingeschreven, hoe groter de kans op woonruimte.