Prijs energielabel gaat pas in 2022 omlaag

Als u uw eigen huis wilt verkopen, moet u een energielabel kunnen laten zien. Voor 2021 kon het energielabel nog digitaal worden aangevraagd, maar sinds dit jaar moet een energieadviseur bij u thuis komen om het energielabel vast te stellen. Dat kost meer tijd en er zijn te weinig energieadviseurs. De prijs is daarom flink gestegen. Daar komt pas volgend jaar verandering in.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het label loopt van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Op het label staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Bij de verkoop van uw huis moet u de koper een energielabel overhandigen. Dan weet de koper  hoe energiezuinig de woning is en wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Het label is tien jaar geldig.

Gemiddelde prijs: 256 euro

U kunt het energielabel aanvragen bij een energieadviseur. Die komt bij u thuis om het huis te inspecteren. De kosten die u hiervoor betaalt verschillen. In 2020 was de verwachting dat een energielabel gemiddeld 190 euro voor een eengezinswoning en 100 euro voor een appartement zou gaan kosten. In werkelijkheid zijn de kosten hoger. De gemiddelde prijs is 256 euro. Sommige adviseurs vragen meer, tot wel 300 euro. Ook duurt een aanvraag langer dan gedacht.

Lagere prijs vanaf 2022

De hoge prijs komt door een tekort aan energie-adviseurs ook de lange wachttijd is een gevolg hiervan. Begin juni waren er in Nederland ruim 1100 vakbekwame energie-adviseurs. Dat aantal groeit iedere week. Bijna 1100 personen zijn bezig om hun vakbekwaamheid te behalen. De verwachting is dat er aan het einde van 2021 voldoende energie-adviseurs zijn opgeleid. Dan kunnen de prijzen gaan dalen en de energielabels sneller verleend worden. Volgend jaar kunt u het energielabel waarschijnlijk ook digitaal aanvragen. Dat maakt het ook goedkoper.

Geen boete

Als u uw huis te koop zet, moet u officieel een energielabel hebben. Door de lange wachttijden was dat tot 1 juli niet haalbaar. Daarom kreeg u in de eerste helft van dit jaar geen boete als u nog geen energielabel had. Dat blijft zo tot 1 januari 2022. Tot die datum wordt er dus niet gehandhaafd op de verplichting om een energielabel te vermelden in de advertentie. Heeft u wel een geldig energielabel, dat moet u dit label ook vermelden in de advertentie. Als u het huis daadwerkelijk verkoopt, moet u altijd een energielabel hebben.