Schoonmaken, wat moet echt en wat kan wachten?

Als u niet lekker bent of lichamelijke klachten heeft, schiet schoonmaken er misschien bij in. Dat hoeft niet meteen heel erg te zijn. Een beetje stof hier en daar is niet meteen een probleem. Dit is wat u minimaal moet doen om bacteriën, schimmels en virussen tegen te gaan.

Bij schoonmaken denkt u misschien aan een fris en netjes huis. Een mooi opgemaakt bed en blinkende ramen bijvoorbeeld. Maar belangrijker is de strijd tegen onzichtbaar vuil, waar u ziek van kunt worden. Denk aan mijten, schimmels, bacteriën en virussen. De een is er gevoeliger voor dan de ander. Daarom verschilt het per huishouden hoe grondig u moet schoonmaken. Met een zieke in huis moet u extra op de hygiëne letten. En bij astma of een allergie voor huisstofmijt, zult u vaker moeten stoffen en zuigen.

Frisse lucht

Gezonde lucht is het belangrijkste voor uw gezondheid in huis. U kunt hier heel eenvoudig voor zorgen. Zet elke ochtend een kwartier de ramen open en zorg ook de rest van de dag voor genoeg ventilatie. Dat helpt tegen vocht, mijten en fijnstof. Laat bij het luchten van de slaapkamer het bed open liggen. Dan kan het transpiratievocht in uw matras en beddengoed verdampen en krijgt huisstofmijt minder kans.

Voedselhygiëne

De keuken is een belangrijke plek om goed schoon te houden. Per jaar worden zo’n 30.000 mensen ziek door Salmonella, een bacterie die voorkomt in rauwe levensmiddelen die van dieren afkomen, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Maar ook bedorven voedsel is een risico. De meeste bacteriën in huis zitten in het vaatdoekje. Verschoon het elke dag en was het op 60 graden. Gebruik keukenpapier voor vuil waar gevaarlijke bacteriën in kunnen zitten, zoals vleessappen of melk. Maak het aanrecht direct na gebruik schoon. Maak het deksel van de afvalbak minstens één keer per week schoon. De koelkast hoeft u niet zo vaak schoon te maken, maar haal gemorste voedselresten direct weg. Controleer eens per week of er geen eten in de koelkast ligt dat over de datum is.

Badkamer en wc

Maak minstens één keer per week de toiletbril, de spoelknop, de kraan en de deurklink schoon. Die onderdelen brengen vaker een besmetting over dan de toiletpot zelf. Met een (besmettelijke) zieke in huis, moet u het toilet minstens eens per dag schoonmaken. Vergeet daarbij de wanden en de vloer niet, want bij het doortrekken kunnen daar druppeltjes met ziektekiemen terecht komen. In de badkamer is het belangrijk dat u de ruimte goed droog houdt om schimmel en bacteriegroei te voorkomen. Goed ventileren helpt daarbij. Bronnen van bacteriën zijn het badmatje en wc-matje. Verschoon ze eens per week. Kalk en zeepresten in de badkamer zijn minder belangrijk om te verwijderen.

Wassen en strijken

Uw bed verschoont u een keer in de twee weken, de slopen een keer per week. Beddengoed, theedoeken en ondergoed hoeft u niet te strijken. Meestal is wassen op 40 graden voldoende. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld als er een zieke in huis is, kunt u op 60 graden wassen. Bovenkleding hoeft niet altijd in de was. Luchten kan ook.

Hulp vragen

Stof op de kasten, zand op de tegelvloer, spinnenwebben op het plafond, dat alles is voor uw gezondheid meestal geen probleem. Maar als het u niet lukt om uw keuken, sanitair en bed schoon te houden, vraag dan hulp. Misschien kan een bekende bijspringen. U kunt ook huishoudelijke hulp regelen via de gemeente.