Tiny houses: lekker klein wonen

Wonen in een klein huisje spreekt veel mensen tot de verbeelding. Tiny houses worden deze verplaatsbare huisjes genoemd en ze zijn populair onder 40- en 50-plussers. Sommige tiny houses zijn geschikt om tot op hoge leeftijd in te blijven wonen.

Tiny houses staan vaak op mooie plekjes in of vlakbij de natuur. Ze zijn niet groter dan zo’n 50 vierkante meter en hebben alles wat een zelfstandige woning nodig heeft. Een belangrijk kenmerk van een tiny house is dat het te verplaatsen is. Het huisje staat daarom vaak op een verhoging, net als een stacaravan. Meer dan de helft van de bewoners van een tiny house is tussen de 40 en de 60 jaar. Dat blijkt uit een enquête van de Stichting Tiny House Nederland, een samenwerkingsverband van liefhebbers van deze woonvorm. De groep 50-plussers groeit. Zij kiezen vaak voor een kleiner huis als de kinderen de deur uit zijn. Wonen in de natuur en het gevoel van vrijheid dat hierdoor ontstaat, zijn belangrijke redenen om voor een tiny house te kiezen. Ook de lage prijs spreekt veel bewoners aan. Bovendien zijn de kleine huisjes minder belastend voor het milieu, helemaal als ze zonnepanelen en andere duurzame voorzieningen hebben. De kosten van een tiny house liggen gemiddeld lager dan van een gewoon huis.

Waar mag een tiny house staan?

Als u in een tiny house wilt wonen, kunt u kiezen voor huren of kopen. Soms koopt u het huisje en huurt u de grond. In de meeste gevallen moet u zelf een plek zoeken waar u het huis mag neerzetten. Net als een gewoon huis mag een tiny house alleen staan op een plek die bestemd is voor wonen. In het bestemmingsplan van iedere gemeente staat welke grond binnen de gemeente een woonbestemming heeft. Lang niet iedere gemeente verkoopt of verhuurt losse kavels voor het plaatsen van tiny houses. De gemeente Almere doet dit wel. Buiten de Randstad heeft u meer kans op succes dan in de buurt van de grote steden. Maar ook in het buitengebied zijn er maar weinig plekken te vinden waar u zomaar een tiny house mag neerzetten.  Als u een kavel met woonbestemming heeft gevonden, heeft u nog een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning krijgt u alleen als het tiny house voldoet aan de eisen van de gemeente. Daar horen ook welstandseisen bij. U kunt het huisje ook gebruiken als mantelzorgwoning. Dan laat u het plaatsen op het erf van een bestaande woning. Hiervoor zijn de regels soepeler. Sommige gemeenten hebben kleine wijkjes met tiny houses, die u kunt huren of kopen. Dat heeft als voordeel dat de vergunning en andere zaken al geregeld zijn. Als u interesse heeft in tiny houses, let dan goed op dat u kiest voor een ontwerp waar u ook in kunt blijven wonen als u ouder wordt. We geven een aantal voorbeelden:

EcoCabins

EcoCabins zijn goed geïsoleerde houten huisjes zonder gasaansluiting. Dankzij de infrarood vloerverwarming, die werkt op stroom, is het er ook in de winter lekker warm. Als u wilt, kunt u het huisje helemaal energieneutraal laten maken. Dan heeft u zonnepanelen nodig en batterijopslag voor als de zon niet schijnt. De EcoCabin staat standaard op een verhoging. Het is ook mogelijk het huisje te laten ingraven of er een hellingbaan bij aan te leggen. Dan is het hele huisje gelijkvloers en daarmee ook geschikt voor mensen die een rollator of rolstoel gebruiken. Een EcoCabin voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit, waaraan ook gewone woningen moeten voldoen. De indeling is naar wens aan te passen. Een EcoCabin van 50 vierkante meter kost 55.000 euro. Voor zonnepanelen en een warmtepomp betaalt u ongeveer 8.000 euro extra. U kunt een EcoCabin ook huren voor minder dan 500 euro per maand.  

Tiny Loft Duo

Een Tiny Loft Duo is een houten huisje met een totale oppervlakte van bijna 34 vierkante meter. Net als een gewoon huis voldoet het aan de eisen in het Bouwbesluit. De woonkamer, badkamer, wc en slaapkamer zijn gelijkvloers. Boven is alleen bergruimte. Het huis is van alle gemakken voorzien, zoals vloerverwarming, een wasmachine en vaatwasser. Op het dak liggen zonnepanelen waarmee u meer dan genoeg stroom kunt opwekken. Voor als de zon een keer niet schijnt, is het huis wel aangesloten op het elektriciteitsnet.
Het huis staat op pootjes op betonplaten. Om het huis rolstoeltoegankelijk te maken is een hellingbaan nodig. Binnen is de woning ruim genoeg om met een rollator te kunnen lopen. Als u een rolstoel nodig heeft, is de badkamer aan de krappe kant. Een Tiny Loft Duo kost 79.310 euro. Wilt u in een Tiny Loft wonen maar kunt u zelf geen kavel vinden? Dan kunt u misschien gaan wonen in een huisje dat is geplaatst in bijvoorbeeld Almere of Hardegarijp. Meer hierover is te vinden op de website van Mill Home onder Projecten.

Cube

Tiny houses zijn er ook iets groter. Cube bijvoorbeeld heeft een oppervlakte van 59 vierkante meter.  Volgens de leverancier is deze oppervlakte het minimum voor een levensloopbestendige woning voor twee personen. De woning wordt zó ingegraven dat er geen opstapje nodig is om binnen te komen. U kunt zelf de indeling kiezen. Een goede keuken zit er standaard in en er is genoeg plaats voor een zorgbadkamer. Dat maakt de woning ook geschikt als mantelzorgwoning. De woning kan voldoen aan het Bouwbesluit. Cube kost minimaal 96.684 euro. De woning is standaard zeer goed geïsoleerd. Voor het volledig duurzaam maken van de woning komt er 20 tot 30 procent van de aanschafprijs bij. U krijgt daarvoor zonnepanelen, vloerverwarming en een luchtwarmtepomp.

Hypotheek

Misschien komt uw tiny house in aanmerking voor een Groenverklaring. U kunt dit navragen bij uw aannemer of projectontwikkelaar of zelf uitzoeken op Register Groenverklaringen. Met een groenverklaring komt u in aanmerking voor een Groenhypotheek, waarmee u de eerste tien jaar korting op de hypotheekrente kunt krijgen.

Meer weten?

In het Kennisdossier Klein wonen van Platform 31 staat veel informatie over wetten en regels voor tiny houses. Op de website van Tiny House Nederland vindt u veel handige informatie en voorbeelden van tiny houses. Ook op op de website Nudge kunt u verschillende ontwerpen van tiny houses vinden.