Tips om inbraak in garages, schuurtjes en tuinhuisjes te voorkomen

Inbrekers kiezen graag een ruimte waar niemand is. Als een woonhuis er bewoond uitziet, breken ze liever in een schuur of garage in. Zorg dus ook hier voor goede beveiliging. Met deze tips verkleint u het risico op inbraak.

In schuren, kelderboxen en garages liggen vaak veel dure spullen opgeslagen. Denk aan fietsen, een hogedrukreiniger, barbecue, tuinmeubelen, klusgereedschap en tuingereedschap. Bij een echtpaar met twee e-bikes en/of een scootmobiel kan de waarde nog hoger zijn. Ook in tuinhuisjes worden vaak waardevolle spullen bewaard. Het is dus verstandig om deze ruimtes goed te beveiligen.

Goed afsluiten

Beveiligen is een combinatie van afsluiten, opletten en het nemen van technische maatregelen. Gebruik sloten die voldoen aan het politiekeurmerk. Een slot dat voldoet aan het Politiekeurmerk herkent u aan het SKG-logo met sterren. Maak er een gewoonte van de sleutel altijd uit het slot te halen. Sluit ramen en deuren als u weg bent, maar ook als u vanuit huis geen zicht heeft op de schuur of garage. Het beste is de schuur altijd op slot te houden, ook als u thuis bent.

 

Goede buitenverlichting

Zorg voor goede lampen met een bewegingssensor in de tuin. Deze lampen springen aan als iemand in de tuin komt. Zet of hang bij een tuinhuisje minstens één lamp die altijd brandt. Inbrekers houden niet van licht.

 

Ramen

Zit er een raam in de schuur of berging? Daarachter kunt u een barrièrestang plaatsen. Dat is een stevige metalen stang, die u aan de binnenkant van het kozijn vastmaakt. Inbrekers kunnen dan niet door het raam kruipen. Plak witte folie aan de binnenkant van de ramen. Zo kan een inbreker niet zien of er waardevolle spullen binnen staan. Neem een folie die niet doorschijnt.

Schutting

Een schutting zorgt voor privacy in de tuin. Het is tegelijkertijd een obstakel voor inbrekers. Het maakt het voor een inbreker lastiger om in de tuin te komen en weer weg te gaan.

Kelderbox

De deur van de kelderbox kunt u beveiligen met anti-inbraakstrips. Dit zijn metalen strips die u op de deur en op het kozijn vastmaakt. Dit maakt het voor een inbreker onmogelijk om de deur open te wrikken.

Fietsen op slot

Zet fietsen en e-bikes in de schuur of kelder altijd op slot. Een fiets met het sleuteltje in het slot is voor inbrekers een buitenkansje. Bewaar het fietssleuteltje op een veilige plek.

Inboedelverzekering

Schade door een inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als de woning is verzekerd via de inboedelverzekering. Om een claim te kunnen indienen, moet u aangifte doen bij de politie. Zet fietsen altijd binnen. Een fiets in de tuin of onder de carport, is niet verzekerd op de inboedelverzekering als deze wordt gestolen. Op de InbraakBarometer van Interpolis kunt u zien hoe groot het risico op inbraak bij u in de buurt is.