Tips om snel een woning te vinden, bijvoorbeeld na een scheiding

Een andere woning zoeken kan soms lang duren. Heeft u die tijd niet, bijvoorbeeld omdat u en uw partner uit elkaar gaan? Dan zijn er ook andere manieren om woonruimte te vinden, soms alleen voor de eerste tijd. Deze tips helpen u daarbij.

Na een scheiding is het extra lastig om andere woonruimte te vinden. Door de scheiding kan het budget dat u aan wonen kunt uitgeven dalen. Het is daarom lastiger om een woning te huren of kopen, zeker als u snel iets nodig heeft. Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Logeren bij vrienden of familie

Als de beslissing om te gaan scheiden is gevallen, vindt u het misschien niet meer prettig om samen met uw partner in één huis te wonen. Tijdelijk logeren bij vrienden of familie kan dan een oplossing zijn om afstand te nemen. Het is verstandig om goede afspraken te maken met uw naasten. Hoe lang mag u bij hen blijven? Wat doet u samen en wat doet u apart? Controleer ook regelmatig of uw verblijf nog naar de wens van uw gastgever(s) is.

Uw netwerk gebruiken

Het is een goed idee om gebruik te maken van uw netwerk. Dit kan werken als een olievlek. Vertel uw vrienden, familie en collega’s dat u een nieuwe (tijdelijke) woning zoekt. Ook een oproep plaatsen op sociale media, zoals Facebook, kan u helpen. Hier vindt u ook groepen waarin woningen worden aangeboden of waarin u zelf een oproep kunt doen.

Sociale huurwoning met voorrang

Misschien heeft u recht op een sociale huurwoning. In de meeste gemeentes moet u hiervoor al een aantal jaren ingeschreven staan. Ook mag uw inkomen niet te hoog zijn. Als u alleen gaat wonen, mag uw inkomen niet hoger zijn dan 44.035 euro (in 2023). De woningen worden aangeboden via een woningcorporatie. Op de website van deze corporatie kunt u de regels voor sociale huur vinden die in uw gemeente gelden.

Gaat u scheiden en heeft u een laag inkomen, dan kunt u misschien voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Daarvoor heeft u een urgentieverklaring nodig. Vraag uw gemeente of woningcorporatie naar de regels die hiervoor gelden. Veel gemeenten geven alleen een urgentieverklaring aan gescheiden mensen met minderjarige kinderen. Misschien heeft u ook recht op huurtoeslag.    

Huurwoning in de vrije sector

Komt uw inkomen boven de grens voor een sociale huurwoning? Dan kunt u alleen huren in de vrije sector, met een maandhuur die boven de 808,06 euro ligt (2023). U kunt huurwoningen zoeken via internet, bijvoorbeeld via gratis verzamelwebsites zoals ParariusFunda en Jaap. Of kijk op de websites van verhuurmakelaars of woningcorporaties. Kijk uit voor websites waarop u moet betalen om woningen te kunnen bekijken. Dit kunnen ook nepwebsites zijn.

Een of meer kamers huren

U kunt een kamer zoeken via een aanbieder van tijdelijke woonruimte, zoals Airbnb of Kamernet. In sommige steden is speciale huisvesting voor mensen die pas gescheiden zijn. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de website van Divorce Housing. Via deze organisatie huurt u een woning voor minimaal een half jaar. Het hangt van de woning af hoe lang u er mag blijven. Misschien kunt u (tijdelijk) woonruimte delen met iemand die alleen in een grote woning woont. Kamers worden ook aangeboden op Marktplaats of in het plaatselijke huis-aan-huisblad.

Wonen op een vakantiepark

Vakantieparken bieden soms tijdelijk woningen aan buiten het vakantieseizoen. Het hele jaar in een vakantiehuis wonen is meestal niet toegestaan. U kunt zich ook niet op dit adres inschrijven bij de gemeente. Een vakantiewoning of stacaravan kunt u misschien ook vinden via uw netwerk.

Anti-kraakwonen

Panden die tijdelijk leegstaan omdat ze gesloopt of gerenoveerd worden, worden soms aangeboden als anti-kraakwoning. Een voorbeeld is een kantoorpand. De eigenaar biedt de ruimte graag te huur aan, om te voorkomen dat die wordt gekraakt. U kunt anti-kraakwoningen vinden via speciale bemiddelingsbureaus. Een voordeel van anti-kraakwonen is dat het meestal goedkoop is. U moet wel genoegen nemen met weinig luxe. Ook heeft u geen huurbescherming en is uw opzegtermijn meestal kort.  

Flexwonen

Een flexwoning is een woning waar u tijdelijk kunt wonen, bijvoorbeeld maximaal twee jaar. De woning is bedoeld voor mensen die op een andere manier moeilijk een woning kunnen vinden, zoals statushouders en jongeren. Een flexwoning kan een prefab woning zijn, dus een woning die al in de fabriek is gemaakt en in korte tijd wordt neergezet. Maar het kan ook een bestaand pand zijn dat is verbouwd tot een gebouw met meerdere wooneenheden. Vraag naar de mogelijkheden bij uw gemeente of woningcorporatie.

Gemeenschappelijk wonen

Heeft u al eens gedacht aan wonen in een woongroep? Dan kan dit een goed moment zijn om u aan te sluiten bij een bestaande groep of zelf een woongroep op te starten. Wonen met anderen is gezellig en u kunt elkaar helpen. Ook kunt u voorzieningen delen, zoals een wasmachine, berging en hobbyruimte. Maar gemeenschappelijk wonen vraagt ook aanpassingsvermogen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van wonen in een woongroep tegen elkaar af te wegen voordat u de stap neemt. Voor gemeenschappelijk wonen bestaan vaak wachtlijsten, dus het is niet vanzelfsprekend dat u snel een plek vindt.