Trap niet in de babbeltruc

Criminelen proberen soms met een praatje toegang tot uw huis of gegevens te krijgen. Met een zogeheten babbeltruc. U kunt er zelf veel tegen doen.

Een babbeltruc is een brutale manier om bij u binnen te komen. Criminelen bellen gewoon aan en proberen met een mooie smoes bij u binnen te komen. Ze doen bijvoorbeeld alsof ze collectant, zorgverlener of meteropnemer zijn. Soms hebben ze een kind bij zich dat naar de wc moet.

Kort gezegd: criminelen gebruiken iedere leugen om bij u binnen te komen! Eenmaal binnen stelen ze geld of andere waardevolle bezittingen. Soms door samen te werken: de één zorgt voor de afleiding, zodat de ander rustig zijn gang kan gaan. De politie heeft veel aandacht voor deze vorm van diefstal. En heeft deze voorlichtingsfilm gemaakt:

De politie raadt u aan om in geval van twijfel altijd voor veiligheid te kiezen: ga het gesprek niet aan, doe niet open. Vraag desnoods of ze terug willen komen op een ander moment als u niet alleen thuis bent.

Tips van de politie

Wordt er aangebeld?

  • Kijk voor u opendoet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel 112.
  • Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
  • Dieven komen in alle vormen en maten voor en kunnen netjes gekleed zijn. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet altijd vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de (digitale) deurspion of gebruik de intercom.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder.
  • Laat een (digitale) deurspion in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen.

Toch opengedaan en slaat achteraf de twijfel toe of mist u spullen?

Bel dan 112 als de dader nog in de buurt is, 0900 8844 als de verdachte al weg is. Maak altijd melding en doe eventueel ook aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt. Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.