Twijfelt u over verhuizen? Dit helpt om te beslissen

Wilt u graag verhuizen? Maar vindt u het lastig om afscheid te nemen van uw oude huis en woonomgeving? Dat is niet zo gek, zeker niet als u al jaren in hetzelfde huis woont. Deze tips helpen om de knoop door te hakken.

1. Praat met mensen die verhuisd zijn

U kent vast wel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Buurtgenoten die naar een appartement zijn verhuisd. Familieleden die naar een ander deel van het land zijn verhuisd. Of een vriend of vriendin die kleiner is gaan wonen. Vraag hen hoe het is bevallen. Wat hadden ze verwacht van hun nieuwe huis en woonomgeving? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Wat viel mee en wat viel tegen? Hebben ze misschien handige tips voor u?

2. Onderzoek uw toekomstige buurt

Wilt u verhuizen naar een andere plaats of buurt dan waar u nu woont? Dan kunt u daar nu alvast informatie over verzamelen. Op internet vindt u veel informatie van de overheid, bijvoorbeeld over de hoeveelheid groen, de luchtkwaliteit en de afstand tot de winkels. Ga vast een keertje kijken in de nieuwe omgeving. Ga naar de winkel of maak een wandelingetje. Probeer een praatje te maken met de mensen die u tegenkomt. Niemand weet beter hoe het is om in een buurt te wonen dan de bewoners zelf. U kunt ook naar een buurthuis, bibliotheek of park gaan om mensen te ontmoeten. Vraag hen hoelang ze er al wonen, wat ze fijn vinden aan hun buurt en wat ze missen. Als ze zouden willen verhuizen, waarvoor zou dat dan zijn?

3. Ga proefwonen

U merkt pas echt hoe het is om ergens te wonen als u het zelf doet. ’s Morgens wakker worden met andere geluiden, ontbijten met een ander uitzicht, de boodschappen doen in een andere winkel, misschien geen tuin maar wel een balkon, andere geluiden in de nacht. Allemaal nieuwe dingen, die u een keer zou willen meemaken voordat u er definitief voor kiest. Een proefwoning vinden lukt misschien niet altijd, maar u kunt het wel proberen. Misschien zijn er woningeigenaren in de buurt die hun woning verhuren via Airbnb. Ook tijdelijke woningruil is een mogelijkheid. Misschien lukt het een geschikte proefwoning te vinden met hulp van iemand die u al kent in de buurt, door een briefje op te hangen bij de supermarkt of een oproep te doen op een plaatselijke website of Facebookpagina. In veel buurten zijn ook WhatsApp-groepen actief. Vraag de beheerder van zo’n groep of u een oproep kunt plaatsen.

4. Stel u voor hoe uw huidige woning u zal bevallen over 5 of 10 jaar

Verhuizen is nu misschien nog niet noodzakelijk. U vindt het leuk om de tuin bij te houden en ook het kleine onderhoud doet u misschien gewoon zelf. Maar hoe zal het zijn als u 5 of 10 jaar verder bent? Heeft u dan meer hulp nodig om het huis en de tuin bij te houden? Wilt u dan misschien graag gelijkvloers wonen of de slaapkamer en de badkamer beneden hebben? Misschien wilt u in de toekomst liever wat kleiner wonen, of dichter in de buurt van familie. Of woont u nu ver van de winkels en andere voorzieningen en wilt u die graag wat dichter in de buurt hebben? Dan kan het een prettige gedachte zijn om al eerder een andere woning te vinden, die uw leven wat makkelijker maakt.

5. Denk aan uw gezondheid

Bij een verhuizing komt veel kijken. Als u fit bent, is dat waarschijnlijk geen probleem. U ziet misschien alleen op tegen het gedoe. Maar als u minder gezond bent, is verhuizen een zwaardere belasting. Bovendien heeft u dan minder tijd om een geschikt huis te vinden, waardoor u misschien een huis moet accepteren dat niet helemaal naar uw zin is. Als u de beslissing om te verhuizen eerder neemt, heeft u meer tijd om een geschikte woning te vinden en misschien ook meer energie om de verhuizing voor te bereiden en uit te voeren.

6. Onderzoek of verhuizen verstandig is

Is uw huis niet geschikt om te blijven wonen als u ouder wordt? Het is misschien niet nodig om meteen te gaan verhuizen. In sommige gevallen kan het huis worden aangepast, bijvoorbeeld door beneden een slaapkamer en badkamer te maken. U kunt onderzoeken of u uw huis kunt aanpassen met behulp van de 50Plus WoonTest. Na het invullen kunt u beter beoordelen of uw huis ook de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen. Misschien woont u al goed of zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig. Of misschien kunt u met een kleine verbouwing uw huis voor langere tijd geschikt maken. Als het beter is om te verhuizen, geeft de uitslag van de 50Plus WoonTest dat ook aan.