Uw huis verduurzamen, wie betaalt mee?

Wilt u minder energie verbruiken? Dan kunt u veel bereiken met isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en het nemen van andere energiebesparende maatregelen. Maar al deze maatregelen kosten geld. Gelukkig zijn er subsidies en andere regelingen die het een beetje voordeliger maken. We zetten ze voor u op een rij.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Voor huiseigenaren

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een landelijke subsidie die u kunt krijgen voor isolatie, een zonneboiler of een warmtepomp. U kunt bijvoorbeeld het dak, een spouwmuur, de gevel of de vloer isoleren of HR++ of triple glas laten plaatsen. Als u kiest voor isolatie kunt u in 2022 alleen subsidie krijgen als u twee of meer isolatiemaatregelen heeft genomen.  U krijgt dan maximaal 30 procent van de rekening terug. Als u kiest voor een warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of zonneboiler, is één maatregel genoeg om de subsidie te krijgen. U ontvangt minimaal 500 euro subsidie voor een warmtepomp, afhankelijk van het type dat u kiest. De subsidie voor aansluiting op het warmtenet is 3325 euro.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Voor appartementeigenaren

Als u in een eigen appartement woont, is verduurzamen een zaak voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE kan Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen voor isolatiemaatregelen, voor energieadvies en voor het opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan. De VvE moet deze subsidie aanvragen voordat de werkzaamheden beginnen. Dat kan tot en met 31 december 2023.

Regelingen voor zonnepanelen

Voor huiseigenaren

Voor het kopen van zonnepanelen kunt u geen subsidie krijgen van de Rijksoverheid. Er zijn wel andere interessante regelingen. Zo kunt u de stroom die u zelf opwekt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. U mag de teruggeleverde stroom aftrekken van de stroom die u van uw energieleverancier nodig heeft. U hoeft alleen het verschil te betalen. Dit heet de salderingsregeling en hiermee kunt u zonnepanelen sneller terugverdienen. Verder kunt u de btw terugvragen. De btw is 21 procent van de aanschafprijs, dus dat kan veel geld schelen.

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Voor appartementeigenaren

Bent u eigenaar van een appartement en wilt u profiteren van zonnepanelen op het dak? Dan kan de Vereniging van Eigenaren subsidie aanvragen uit de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De VvE kan subsidie krijgen voor de opgewekte stroom. Hoe meer stroom er wordt opgewekt, hoe meer subsidie de VvE krijgt. U kunt de subsidie aanvragen tot en met 2026.

Energiebespaarlening

Voor huiseigenaren en eigenaren van een appartement

Met een Energiebespaarlening kunt u duizend tot 65 duizend euro lenen voor veel verschillende energiebesparende maatregelen. Denk aan isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op het warmtenet. U moet eerst de lening aanvragen en daarna kunt u de werkzaamheden laten uitvoeren. Kijk voor de maatregelen en installaties die zijn toegestaan op de website van Warmtefonds. De lening is ook mogelijk als u ouder bent dan 75 jaar. Er is nog geen einddatum vastgesteld voor het aanvragen van een Energiebespaarlening.

Hypotheek of persoonlijke lening

Voor huiseigenaren

Heeft u een eigen huis, dan kunt u misschien lenen via uw hypotheek. Vraag uw bank of er een speciale mogelijkheid is om te lenen voor het verduurzamen van uw woning.

Veranderingen in 2023

  • Vanaf 2023 kunt u ook subsidie krijgen als u één isolatiemaatregel neemt. Dan krijgt u maximaal 15 procent van de isolatiekosten terug. Dit geldt ook als u na april 2022 een isolatiemaatregel heeft laten uitvoeren.  Ook hiervoor kunt u in 2023 achteraf subsidie aanvragen. Dit moet wel binnen een jaar na de installatie doen. De subsidieregeling loopt tot 2030.
  • Vanaf 1 januari 2023 kunt u zonnepanelen kopen zonder btw. U hoeft dan de btw niet eerst te betalen en daarna terug te vragen.

Regionale subsidie of lening

Voor huiseigenaren, appartementeigenaren en huurders

Gemeentes en provincies bieden ook subsidies en leningen aan. Of uw gemeente of provincie dat ook doet, kunt u nagaan met de Energiesubsidiewijzer. Hierin kunt u zoeken naar mogelijkheden voor woningeigenaren, Verenigingen van Eigenaren en huurders. Verder zijn er leningen en subsidies voor een groen dak, voor het verwijderen van asbest en voor tegels uit de tuin verwijderen

Wat is er mogelijk in uw huis?

Als u wilt weten wat de mogelijkheden zijn om uw huis energiezuinig te maken kunt u de HuisScan van homeQgo invullen. Na het invullen van enkele vragen, krijgt u een advies op maat.