Van het gas af? Begin met isoleren!

De overheid wil dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam is. En daarom gaan we bijvoorbeeld met z’n allen van het aardgas af. Maar voordat het zover is, kunt u zelf al andere maatregelen nemen om het milieu te sparen. Isoleren is een goede eerste stap.

Om zonder gas te kunnen wonen en leven, moeten alle gasgestookte cv-ketels verdwijnen. Bij het overstappen op een andere verwarmingsbron, is goede isolatie heel belangrijk. U verlaagt daarmee de energierekening en verhoogt uw wooncomfort. Een goed geïsoleerd huis heeft minder tocht en het kost minder energie om de woning te verwarmen. Daarmee bent u beter voorbereid op verwarming zonder gas. Bovendien is een energiezuinige woning meer waard.

Beginnen met isoleren

Woont u in een eengezinswoning zonder isolatie, dan raakt u veel warmte kwijt door de ramen, de gevel, het dak en de vloer. Een huis dat niet is geïsoleerd, verbruikt per jaar zo'n 3300 m3 gas voor de verwarming. Een vergelijkbaar, goed geïsoleerd huis verbruikt slechts 600 m3 gas. Dat blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Welke isolatie voor uw woning nodig is, hangt af van verschillende factoren.  Zo speelt bijvoorbeeld het bouwjaar van de woning een rol.

Uw woning verduurzamen: isoleren kun je leren

De eerste stap

Een eerste stap is om uit te zoeken wat u kunt verbeteren aan de bestaande isolatie van uw woning. Een handig hulpmiddel hiervoor is de HuisScan van HomeQgo. Deze geeft u inzicht in de mogelijkheden voor uw woning en u ontvangt een persoonlijk advies. U kunt ook contact opnemen met het energieloket van uw gemeente voor vragen over energiebesparing.

Hoe ouder uw huis, hoe meer isolatie kan opleveren

Is uw huis in de jaren negentig of later gebouwd, dan is het waarschijnlijk redelijk tot zeer goed geïsoleerd. De meeste verbeteringen zijn te halen bij woningen van voor 1992. Zo was het bijvoorbeeld vanaf 1983 gebruikelijk om 5 tot 7 centimeter dakisolatie te gebruiken, terwijl tegenwoordig 10 tot 15 centimeter de norm is. Gewoon dubbel glas hebben deze woningen meestal wel, maar geen HR++ glas. In de slaapkamers hebben deze woningen vaak nog enkel glas. Bij huizen van voor 1975 is er bijna niets aan isolatie gedaan. Misschien hebben bewoners in de loop van de tijd de dakisolatie of de beglazing aangepakt. Ga in dat geval na of de dakisolatie dik genoeg is en of het dubbel glas van HR++ kwaliteit is.

Maatregelen

In deze tabel kunt u aflezen wat een isolatiemaatregel kost en hoeveel u ermee kunt besparen:
 
Maatregel Eenmalige kosten Besparing per jaar: Gas Besparing per jaar: Geld Terugverdientijd
Dakisolatie, verwarmde zolder 5.300 euro 1030 m3 800 euro 6,6 jaar
Vloerisolatie begane grond 1.800 euro 320 m3 250 euro 7,2 jaar
Spouwmuurisolatie 2.200 euro 850 m3 700 euro 3,1 jaar
Vervanging enkel glas door HR++ 3.500 euro 450 m3 340 euro 10,3 jaar
Dichtmaken naden en kieren 1.300 euro 70 m3  60 euro 21,6 jaar
(Gasprijs 79 cent per m3, gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel. Vloeroppervlak 57 m2, dakoppervlak 76 m2 en gevel oppervlak 105 m2.)

Bron: Milieu Centraal

Meer rendement dan een spaarrekening

Welke isolatie levert u het meeste op? Daarvoor kunt u kijken naar de terugverdientijd. In de tabel hiervoor kunt u deze terugverdientijd aflezen voor een paar veel voorkomende maatregelen. In uw situatie kunnen de kosten en de besparingen afwijken. U kunt ook kijken naar het rendement van de isolatiekosten. Daarbij vergelijkt u de besteding van het geld aan isolatie met het geld laten staan op een spaarrekening. Isoleren levert dan bijna altijd meer op. Spouwmuurisolatie heeft volgens Milieu Centraal met 11 procent het hoogste rendement, dak- en vloerisolatie elk 8 procent en HR++ glas 6 procent. De overheid heeft aangekondigd dat de belasting op aardgas de komende jaren stapsgewijs omhoog gaat. Hierdoor zal het rendement verbeteren en wordt de terugverdientijd korter. Daarnaast hoeft u, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnepanelen, niks te vervangen. Dus hoe eerder u begint, hoe hoger uw rendement.

Denk aan ventilatie

Goede isolatie moet altijd samengaan met goede ventilatie. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor gezonde lucht in huis is het belangrijk dat vocht en schadelijke stoffen naar buiten kunnen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld winddrukgeregelde ventilatieroosters. Dit zijn speciale roosters die geen lucht doorlaten als de wind erop staat. Daardoor voelt u geen kou als het hard waait en blijft de warmte in huis.

Subsidie

Er is voor individuele huiseigenaren een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als u twee of meer isolatiemaatregelen treft, dan u daarvoor subsidie aanvragen.  Gemeenten en provincies hebben soms ook lokale subsidiepotjes. Zie hiervoor www.energiesubsidiewijzer.nl.