Wonen zoals u dat wilt
Alle huizen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2022 op iedere verdieping een rookmelder hebben. Heeft u een woning van voor 2003? Dan heeft uw woning misschien nog geen rookmelders. Dit moet u weten over de nieuwe regels.
Heeft u een woning van voor 2003? En heeft uw huis nog geen rookmelders? Dan moet u voor 1 juli op iedere verdieping rookmelders ophangen. Die verplichting geldt voor alle woningen in Nederland. De overheid heeft dit vastgelegd in het Bouwbesluit.
Alle woningen die zijn gebouwd na 2003 hebben al rookmelders. Vanaf dat jaar is het verplicht om bij nieuwe woningen rookmelders te installeren. Woont u in een huis dat is gebouwd in 2003 of later? Dan hoeft u nu geen nieuwe rookmelders op te hangen. Controleer wel regelmatig of uw rookmelders nog werken.
Ieder jaar weer overlijden er een aantal mensen door een woningbrand. In veel gevallen komt dat doordat de slachtoffers rook hebben ingeademd, vaak in hun slaap, of doordat ze niet genoeg tijd hebben gehad om te vluchten. Onderzoek van de brandweer laat zien dat in woningen waar rookmelders zijn, veel minder mensen overlijden. Een rookmelder kan dus uw leven redden.
Voor ouderen zijn rookmelders extra belangrijk. Oudere mensen merken vaak minder snel dat er brand is, omdat ze minder goed horen, zien en/of ruiken.
Woont u in een eigen huis? Dan moet u zelf rookmelders kopen en ophangen. Voor ongeveer 20 euro heeft u al een goede rookmelder met een batterij die tien jaar meegaat. Het ophangen van een rookmelder hoeft niet veel moeite te kosten. Boren is vaak niet nodig, u kunt ook (magnetische) plakstrips gebruiken.
U moet op iedere verdieping een rookmelder ophangen. U moet als eigenaar ook zelf uw rookmelders onderhouden. Dat betekent dat u maandelijks moet controleren of de rookmelder goed werkt en als dat nodig is de batterijen vervangen. Ook maandelijks de rookmelder stofvrij maken met een stofzuiger verbetert de betrouwbaarheid.
Misschien kunt u iemand in uw omgeving vragen die u kan helpen. Lukt dat niet, dan kunt u misschien een klusbedrijf, buurman of een vrijwilliger vragen u te helpen.
Woont u in een huurwoning? Dan moet uw verhuurder voor rookmelders zorgen. De verhuurder moet de rookmelders betalen en ophangen. U controleert zelf regelmatig of de rookmelder werkt en u houdt de rookmelder stofvrij.
Veel woningcorporaties hebben zich goed voorbereid, zodat ze op tijd klaar zijn met het plaatsen van rookmelders in iedere woning. Heeft u nog niets gehoord van uw verhuurder en twijfelt u of uw verhuurder op tijd in actie komt? Neem dan zelf contact op met uw verhuurder om dit te bespreken.
Op iedere verdieping moet minstens één werkende rookmelder hangen. Houd daarbij rekening met uw vluchtroute. De hal is een goede plek, ook als u in een appartement woont. Heeft u ook een of meer bovenverdiepingen, hang dan een rookmelder op de overloop. Wilt u het nog veiliger maken, hang dan rookmelders op zolder en in de slaapkamers en in de woonkamer(s).
Hang de rookmelder altijd tegen het plafond op minimaal een halve meter van de muur. Een rookmelder mag niet op de tocht hangen en ook niet in de buurt van de mechanische ventilatie. Hang een rookmelder ook niet in de keuken of badkamer, anders kan het alarm afgaan tijdens het koken of douchen.
Woont u in een appartementengebouw, dan vraagt u zich misschien af of er ook rookmelders moeten komen in het trappenhuis en andere gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw. Brand- en rookmelders zijn daar niet verplicht. Heeft u vragen over de brandveiligheid van het gebouw? Praat er eens over in de Vereniging van Eigenaren. U kunt ook de gemeente of de brandweer om advies vragen.
Er zijn verschillende soorten rookmelders.
De brandweer heeft een speciale website gemaakt over rookmelders. Hierop kunt u persoonlijk advies krijgen over rookmelders in de rookmelderwijzer. Ook vindt u er veel informatie over verschillende soorten rookmelders en tips voor de plaatsing en het onderhoud.