Veilig barbecueën doet u zo

Met mooi weer is het gezellig om buiten de barbecue aan te steken. Met deze tips van de brandweer doet u dat veilig.

Er zijn allerlei soorten barbecues.  Maar welk type barbecue u ook gebruikt, u moet er altijd zorgvuldig en voorzichtig mee omgaan. Het risico op brand is altijd aanwezig.

Zet de barbecue op een veilige plaats

Zet de barbecue op een vlakke ondergrond en controleer of het toestel niet wiebelt.  Zorg voor genoeg afstand tussen de barbecue en de tuinmeubels of bijvoorbeeld een partytent. Zet de barbecue ook niet vlakbij een heg of schutting. Kies de plaats voor de barbecue voordat u hem aansteekt. Een barbecue die al heet is, mag u niet meer verplaatsen.

Gebruik de barbecue alleen buiten

De barbecue is bedoeld voor buiten. Als het begint te regenen en het eten is nog niet gaar, is de verleiding misschien groot om de barbecue tijdelijk binnen te zetten. Toch moet u dat nooit doen. Dat levert niet alleen brandgevaar op, maar de rook kan dan ook niet weg. In de rook die vrijkomt bij een barbecue zit koolmonoxide, een giftig gas dat dodelijk kan zijn. Buiten is dit gas ongevaarlijk, omdat het zich kan verspreiden in de lucht. Maar binnen kan het gas niet weg. Daardoor loopt u het risico op koolmonoxidevergiftiging. Gebruik de barbecue dus alleen in de open lucht.

Houd huisdieren en kinderen uit de buurt

Dieren en kleine kinderen weten niet dat ze zich pijn kunnen doen aan de barbecue. Bovendien kunnen ze het toestel per ongeluk omstoten.

Draag beschermende kleding

Er kunnen hete spetters en vonken van de barbecue afkomen tijdens het garen van het eten. U kunt zichzelf daartegen beschermen door kleren te dragen die uw huid bedekken en die niet brandbaar zijn. Het is ook verstandig om hittebestendige handschoenen te dragen en een barbecuetang te gebruiken.

Zorg voor een blusmiddel

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook als u aan alles heeft gedacht, kan er toch iets misgaan. Houd daarom altijd een blusmiddel bij de hand, zoals een emmer met zand. Een blusdeken is ook nuttig, bijvoorbeeld als een kledingstuk vlam vat.

Let hierop bij een houtskoolbarbecue

  • Maak een houtskoolbarbecue aan met aanmaakblokjes. Doe dat ongeveer een uur van tevoren, zodat de kooltjes de tijd hebben om op temperatuur te komen.
  • Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om de verbranding te versnellen.

Let hierop bij een gasbarbecue

  • Controleer de datum op de gasfles en verwissel deze op tijd.
  • Controleer de gasslang op gaatjes en vervang de slang zo nodig.
  • Zet de gasfles altijd rechtop en draai het gas pas open als u klaar bent om de barbecue aan te steken.

Let hierop bij een elektrische barbecue

  • Zorg dat een elektrische barbecue niet nat wordt, ook niet door een plotselinge regenbui. Het water kan kortsluiting veroorzaken, met brand als gevolg.
  • Het warmte-element mag niet versleten of roestig zijn. Controleer dat regelmatig.