Verbouwen of verhuizen? Doe de 50Plus WoonTest

Wilt u ook niet weg uit het huis waar u nu in woont? Daarin staat u niet alleen. De meeste 65-plussers houden van hun vertrouwde huis, zelfs als het niet geschikt is om oud in te worden. Verhuizen naar een andere woning is vaak ondenkbaar. Het aanpassen van uw woning kan misschien een goede oplossing zijn. Zo kunt u uw vertrouwde huis misschien wel geschikt maken voor de toekomst. Wat kiest u? Verhuizen of verbouwen? De 50Plus WoonTest helpt.

In 1,2 miljoen huizen zijn aanpassingen nodig voor 55-plussers die langer zelfstandig in hun huidige woning willen blijven wonen. Om de woning comfortabeler te maken, of veiliger. Bijvoorbeeld om de risico’s op vallen te verkleinen. Een val is vaak het begin van een sterke achteruitgang van de gezondheid, ziekenhuisopnames en een noodgedwongen verhuizing.

Woning aanpassen

De aanpassingen die nodig zijn om veilig te kunnen blijven wonen, kosten vaak minder dan 10.000 euro. Denk bijvoorbeeld aan een veilige trap, een veilige badkamer en een veilige entree. Ook een toilet bij de slaapkamer hoeft niet zo duur te zijn. Er zijn maar weinig mensen die zulke maatregelen nemen, terwijl ze er in de toekomst veel problemen mee kunnen voorkomen. Dat wijst onderzoek van de Rabobank en Interpolis uit. Soms is een meer ingrijpende verbouwing nodig om de woning geschikt te maken voor de toekomst. Een slaapkamer en badkamer naar beneden verplaatsen bijvoorbeeld. Als u daar de ruimte voor heeft, kunt u daarmee een verhuizing misschien voorkomen.

Andere woning zoeken

Ouderen die wel willen verhuizen, kunnen vaak geen geschikte woning vinden. Naar schatting een kwart miljoen ouderen wil op dit moment graag naar een ouderenwoning verhuizen. Maar omdat er geen geschikt huis beschikbaar is in de buurt waar ze willen wonen, blijven ze langer in hun oude woning.

50Plus WoonTest

Om u te helpen om na te denken over uw woonwensen voor later, hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld. Ze hebben hiervoor samengewerkt met ouderen en mantelzorgers. De test maken duurt vijf minuten. U beantwoordt vragen over uw huis, maar ook over de buurt, de voorzieningen en de mogelijkheden om hulp te krijgen. Na het invullen kunt u beter beoordelen of uw huis ook de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen. Misschien woont u al goed of zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig. Of misschien kunt u met een kleine verbouwing uw huis voor langere tijd geschikt maken. Als het beter is om te verhuizen, geeft de uitslag van de 50Plus WoonTest dat ook aan. Verder krijgt u handige  tips, waarmee u zelf direct aan de slag kunt.