Verduurzamen kan u geld besparen

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu. U bespaart op uw energierekening,  u verhoogt uw wooncomfort, uw woningwaarde stijgt en u wordt minder afhankelijk van uw energieleverancier. 

Isolatie

Als u uw vloer, dak of muren isoleert, kunt u flink besparen op de stookkosten. Ook zult u direct merken dat het binnen behaaglijker wordt, en u minder last heeft van tocht en vochtplekken. Tot slot zorgt goede isolatie er ook voor dat u minder last heeft van geluid. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en makkelijkste manier van muurisolatie en u bespaart er veel mee. Voor een hoekwoning bent u rond de 2400 euro kwijt en u bespaart er ongeveer 800 euro per jaar mee. Ook dakisolatie kan u veel opleveren. Heeft u last van vocht in huis en vaak koude voeten, dan kan vloerisolatie een goede oplossing zijn. In een gemiddelde hoekwoning kun je al snel zo’n 260 euro per jaar besparen met goede vloerisolatie.

Isolerend glas

Moet u een raam vervangen of heeft u last van tocht? Kies dan voor HR++ glas. Het isoleert veel beter dan enkel glas, maar ook beter dan standaard dubbel glas. U merkt dat meteen in uw stookkosten. Triple glas isoleert nóg beter, maar past niet in elk kozijn. Voor monumentale panden is er speciaal isolerend monumentenglas. Minder kou door uw ramen ? Vervang enkel glas overal door HR++ of triple glas en u woont direct comfortabeler. Op de site van MileuCentraal kunt u uitrekenen wat de kosten en besparingen zijn.  Let op: als u de woning beter isoleert is het ook van belang goed te letten op de ventilatie. Een te vochtige woning kan leiden tot allerlei klachten zoals hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, chronische neusverkoudheid en astma. Door goed te ventileren voorkomt u dit soort problemen.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u zelf stroom opwekken. Een set van 10 panelen kost inclusief installatie ongeveer 4.600 euro. Als particulier woningbezitter kunt u de btw terugvragen. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee.  Zie ook:  Zonnepanelen op het dak, wat levert het me op.

Wist u dat?

Een duurzame woning heeft ook een gunstige invloed op de waarde van de woning. Uit onderzoek blijkt dat woningen met energielabel A gemiddeld 10 procent meer opleveren bij verkoop vergeleken met woningen met energielabel D.  Ook staan woningen met een energielabel A gemiddeld een maand minder lang in de verkoop dan een woning met een energielabel D.

Zonneboiler

Met een zonneboiler zorgt u zelf voor warm water. Op het dak staat een zonnecollector met buizen die door de zon worden verwarmd. ’s Zomers levert hij bijna al uw warme water, in de winter zal het water ook van uw combiketel of warmtepomp moeten komen. De prijs van een zonneboiler ligt tussen de 2.000 en 4.500 euro.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Ook is het een prettige manier van verwarmen. Een warmtepomp zorgt namelijk voor een zeer constante temperatuur in huis. Meer over de warmtepomp leest u in het artikel 12 vragen over de warmtepomp

Meer weten?

Op de website rabobank.homeQgo.nl kunt u de HuisScan invullen. U krijgt dan een uitgebreid overzicht van maatregelen om energie te besparen. Per maatregel ziet u wat de kosten en opbrengsten zijn voor uw specifieke woning. Ook kunt u eenvoudig een offerte voor de maatregelen aanvragen.