Radiatoren
Veel cv-radiatoren staan tegen een buitenmuur of een raam. Een groot deel van de warmte gaat hierdoor verloren. Want u verwarmt ook de buitenmuur, die de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Met radiatorfolie kunt u dat tegengaan. Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat u tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie kaatst de warmte terug, waardoor de kamer sneller warm wordt en er minder warmte verloren gaat. U kunt het folie bij iedere bouwmarkt kopen. Als de verwarming aan staat, is het goed om als het donker wordt, de gordijnen dicht te doen. Zorg dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Zet er ook geen meubels voor. De warmte kan dan beter de kamer in.
Ontlucht de radiatoren regelmatig, want als er lucht in zit warmen ze minder goed op. Heeft u een cv-ketel, controleer dan ook of daar nog voldoende water in zit. In de handleiding van de cv-ketel staat hoe dit moet. Heeft u stadsverwarming, dan hoeft u alleen te ontluchten. De leverancier van de stadsverwarming kan u vertellen hoe dat moet.
Lampen
Welke lampen in huis kunt u vervangen door een zuiniger exemplaar? Loop eens door het huis en kijk welke lampen u heeft. Gloeilampen die u vaak gebruikt, kunt u beter vervangen door ledlampen. Ook als de gloeilamp het nog doet, kunt u hem toch beter vervangen. Dat is beter voor het milieu dan de lamp langer te gebruiken.
Ledlampen hebben een lange levensduur en een laag verbruik. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en 85 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Hoewel de aanschafprijs van een ledlamp hoger is, zijn de kosten na een tijdje lager.
Kookplaat
Koop een elektrische kookplaat. Elektriciteit is goedkoper dan gas en in de toekomst zal dat prijsverschil groter worden. Koken op elektriciteit is daarom voordeliger dan koken op gas. Naarmate meer stroom duurzaam wordt opgewekt, zal koken op elektriciteit ook steeds duurzamer zijn. U kunt kiezen tussen een keramische kookplaat en een kookplaat op inductie. Koken op inductie is het meest energiezuinig.
Isoleren
Als u in een woning zonder isolatie woont, raakt u veel warmte kwijt door de ramen, de gevel, het dak en de vloer. Een eerste eenvoudige stap om warmteverlies te verkleinen, kunt u zelf zetten. Bijvoorbeeld door ramen en deuren te voorzien van tochtstrips en kieren te dichten met kit. In de brievenbus kunt u een borstel bevestigen die de buitenlucht tegenhoudt. Lees meer in dit artikel over isolatie.
Tips voor energiebewust leven
Door bewuster te leven, kunt u veel energie besparen. Denk aan korter douchen, wassen op een lagere temperatuur, de thermostaat een graadje lager zetten en een trui aantrekken. Dat zijn kleine aanpassingen, die zich terugbetalen in een lagere energierekening.
Een klein ijslaagje in de vriezer zorgt ervoor dat het apparaat meer stroom verbruikt. Regelmatig ontdooien helpt om de stroomrekening te verlagen. Eten ontdooien kunt u het beste in de koelkast doen. Dan hoeft de koelkast minder vaak aan te slaan om de rest koel te houden.
Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit en niet op stand-by. Sommige apparaten gebruiken dan toch nog stroom. Haal bij deze apparaten de stekker uit het stopcontact of gebruik een zogenaamde stand-by killer. Dit is een apparaatje van ongeveer 15 euro dat de stroomtoevoer automatisch afsluit. Zo verlaagt u het sluipverbruik zo ver mogelijk.
Zet 's morgens even kort de ramen open, ook ik de winter. Hiermee verdwijnt de vochtige lucht uit huis en komt er droge lucht voor in de plaats. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht, dus hiermee bespaart u op de stookkosten.