Verhuizen naar een andere gemeente, wat betekent dat?

Als u niet meer door werk gebonden bent aan uw woonplaats, kunt u besluiten naar een ander deel van het land te verhuizen. Misschien om dichterbij uw kinderen te wonen, terug te gaan naar uw geboortestreek of naar uw droomregio. Waar moet u dan allemaal aan denken?

Vestigingsvergunning

Als u in een sociale huurwoning wilt wonen, is in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten een huisvestingsvergunning verplicht. De gemeente kan bijvoorbeeld eisen dat er een economische of maatschappelijke binding is. Ook kan de gemeente eisen stellen aan het inkomen. Deze eisen gelden alleen voor huurwoningen, met een huur tot maximaal 763,47 euro (2022).  

Voorzieningen in de buurt

Misschien heeft u altijd al in een rustig dorp willen wonen en is het daar nu eindelijk tijd voor. Let er bij uw keuze dan wel op of er voldoende voorzieningen in de buurt zijn. Winkels voor de dagelijkse boodschappen, een huisarts, apotheek en openbaar vervoer wilt u vast graag dichtbij hebben als u ouder wordt.  

Gemeentelijke lasten

Het bedrag dat u betaalt voor gemeentelijke lasten, verschilt per gemeente. In de nieuwe gemeente betaalt u afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, rioolheffing (huurders niet altijd) en eventueel hondenbelasting vanaf de verhuisdatum. Het kan zijn dat u in uw oude woonplaats deze lasten al vooruit heeft betaald. Sommige gemeenten storten de te veel betaalde belasting automatisch terug op uw bankrekening. In andere gemeenten moet u zelf terugbetaling aanvragen. Vraag dit na bij uw huidige gemeente. Als u naar een ander waterschap verhuist, krijgt u van het nieuwe waterschap een rekening voor de waterschapsbelasting. Van het oude waterschap krijgt u meestal een deel van de vooruitbetaalde belasting terug. Nederland telt 21 waterschappen, dus u krijgt al snel met een verandering van waterschap te maken. Heeft u een koopwoning, dan betaalt u ieder jaar Onroerende Zaak Belasting (OZB). U betaalt deze belasting op 1 januari voor een heel jaar. Bij verkoop van de woning is het gebruikelijk dat de nieuwe eigenaar de al betaalde belasting voor de resterende maanden terugbetaald. Dit geldt ook voor de waterschapslasten die u als eigenaar heeft betaald. Het is gebruikelijk dat de nieuwe eigenaar deze kosten vergoedt, samen met de waterschapslasten die u als eigenaar heeft betaald. Dit wordt afgesproken in het koopcontract.

Afval

Het ophalen van afval verschilt per gemeente, net als de kosten hiervoor. Sommige gemeenten halen gft-afval en restafval eens per twee weken op. De gemeente kan u verplichten hiervoor speciale vuilniszakken te gebruiken. In andere gemeenten staan ondergrondse containers waar u uw huisvuil altijd kwijt kunt. Soms heeft u daar een pasje voor nodig. Bij de aankoop van een huis, moet de verkoper u dit meeleveren. Informeer bij de nieuwe buren of gemeente hoe het precies zit.

Parkeervergunning

In veel gemeenten mag u de auto gratis voor de deur parkeren. In andere gemeenten moet u betalen en kunnen bewoners een vergunning aanvragen. Soms is hiervoor een wachtlijst. De vergunning overnemen van de vorige bewoner kan lang niet altijd. Het is belangrijk om de vergunning zo vroeg mogelijk aan te vragen, want zonder parkeervergunning is parkeren erg duur. Informeer hier dus goed naar.

Openbaar vervoer

Let ook op de openbaar-vervoervoorzieningen in de nieuwe woonplaats. Ook als u nu nog autorijdt, kunt u in de toekomst behoefte krijgen aan een bushalte in de buurt. Ga na of u belangrijke adressen ook met de bus of trein zou kunnen bereiken. Denk aan vrienden in uw oude woonplaats, familie in een ander deel van het land, een winkelgebied of een theater.

Huisarts

Een verhuizing naar een ander plaats betekent dat u een andere huisarts moet zoeken. Een huisarts moet in geval van nood snel bij de patiënt kunnen zijn. Heeft u familie of vrienden in de nieuwe woonplaats, vraag dan om advies. Voordat u zich laat inschrijven in een nieuwe praktijk kunt u een kennismakingsgesprek aanvragen om te zien of het klikt met de nieuwe arts. In sommige plaatsen zitten huisartspraktijken vol. Het kan dan een flinke zoektocht zijn om een nieuwe huisarts te vinden. U kunt hier dus het beste op tijd mee beginnen. Uw tandarts en eventuele medisch specialisten kunt u misschien wel houden, als u niet te ver weg verhuist. Uw medisch specialist kan u eventueel adviseren over een overstap naar een ander ziekenhuis.

Energie en andere nutsvoorzieningen

Als u gaat verhuizen is het verstandig om de tarieven van de verschillende energieleveranciers binnen uw nieuwe woonomgeving te vergelijken. De tarieven voor stroom en gas kunnen lokaal verschillen. Misschien is er in de nieuwe woonplaats een goedkopere aanbieder actief. Soms geldt dat ook voor alles-in-een-pakketten voor (vaste) telefoon, televisie en internet. Let op. Een verhuizing is niet altijd een geldige reden om een energiecontract op te zeggen. Kijk hiervoor goed naar de voorwaarden bij uw contract.

Verzekeringen

Verzekeringen moet u altijd aanpassen, ook als u verhuist binnen uw woonplaats. Verzekeringen zijn in het ene postcodegebied soms duurder dan in het andere. Dat geldt bijvoorbeeld voor auto-, woonhuis- en inboedelverzekeringen. Gaat de premie vanwege de verhuizing omhoog? Misschien is een andere verzekeraar wel goedkoper in uw nieuwe woonplaats.

Sociaal leven

Uw sociale leven zal zich voor een groot deel in de nieuwe woonplaats gaan afspelen. Sporters kunnen informeren welke sportverenigingen er zijn, een keertje langsgaan om de sfeer te proeven en vervolgens overstappen. Namen en adressen zijn te krijgen bij de landelijke bonden en meestal ook bij de gemeente. Kijk of er een gemeentegids is met adressen van verenigingen. Vaak staan ze op de website van de nieuwe gemeente. Misschien is er in de nieuwe woonplaats een uitgebreider sociaal-cultureel aanbod dan in de oude woonplaats. Meedoen aan gezamenlijke activiteiten biedt kansen kan u helpen om u sneller thuis te voelen in de nieuwe woonplaats.