Verwarmen met infrarood, hoe werkt dat?

Wilt u minder gas gebruiken en bent u op zoek naar een andere manier om het toch lekker warm te hebben in huis? Infraroodpanelen kunnen een oplossing zijn. Ze kunnen de centrale verwarming niet helemaal vervangen, maar een infraroodpaneel is een prima bijverwarming. Hoe werkt dat?

Een infraroodpaneel is een vlakke plaat die u aan het plafond of tegen de muur hangt. Als het paneel aanstaat, stijgt de temperatuur tot tussen de 60 en 200 graden. Dat duurt een paar minuten. Als de plaat op temperatuur is, gaat hij warmte uitstralen. Het bijzondere van warmtestraling is dat het de lucht niet verwarmt, maar mensen, dieren en voorwerpen wel. Onder of naast een infrarood paneel voelt u de warmte. Staat u op en loopt u weg, dan voelt u een paar meter verder de warmte niet meer.

Een infrarood paneel is te vergelijken met de zon op een frisse voorjaarsdag. Als de zonnestralen op uw lichaam vallen, voelt dat warm, ook als de lucht koud is. Schuift er een wolk voor de zon, dan voelt u direct dat het buiten kouder is.

Waar kan ik de panelen gebruiken?

Infraroodpanelen zijn vooral handig op plaatsen waar u lang bent. Hang een paneel bijvoorbeeld boven de bank in de woonkamer, boven de eettafel of boven een bureau. Zet de panelen alleen aan als u daar bent. De panelen verwarmen uw lichaam en niet de lucht. Het heeft dus geen zin om de panelen aan te laten als u de ruimte niet gebruikt.

Het is niet verstandig om het hele huis met infrarood panelen te verwarmen. U heeft dan veel panelen en veel stroom nodig. In een goed geïsoleerd huis kan infraroodverwarming een goede keuze zijn.

Hoe gebruik ik infraroodpanelen?

U kunt de panelen het beste aan het plafond hangen op ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Is het plafond hoger, gebruik dan draadjes om het paneel lager te hangen. Als u het paneel boven een bureau of eettafel hangt, kunnen uw benen en voeten toch koud blijven aanvoelen. Dit kunt u oplossen met een kleiner paneel onder de tafel of het bureau.

Welke soorten panelen zijn er?

Er zijn panelen die u los kunt neerzetten en er zijn panelen die u aan de muur of aan het plafond kunt hangen Sommige hebben alleen een aan/uit-schakelaar, andere kunt u bedienen met een thermostaat. Er zijn ook panelen die automatisch uitgaan als u wegloopt en weer aangaan als u terugkomt. Infrarood panelen koopt u vanaf ongeveer 200 euro (2022).

Bespaar ik geld met infrarood panelen?

Dat hangt ervan af. Als bijverwarming kan een infraroodpaneel ervoor zorgen dat u minder gas nodig heeft voor de centrale verwarming. Hangt u een paneel boven de zithoek, dan kunt u de thermostaat in de woonkamer lager zetten. In de badkamer kan de radiator misschien zelfs helemaal uit als u een infraroodpaneel ophangt. Kies in de badkamer voor een paneel dat snel opwarmt.

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel lager u de thermostaat kunt zetten en hoeveel gas u daarmee bespaart. Dat ligt eraan hoe goed uw huis is geïsoleerd. Bedenk ook dat u meer stroom gaat gebruiken voor het infraroodpaneel.

Zijn er gevaren voor de gezondheid?

Nee. De straling van infraroodpanelen verwarmt de huid, maar dringt er niet in door.

Een infraroodpaneel voor aan de muur of onder de tafel kunt u zonder problemen aanraken. U loopt geen risico op brandwonden of blaren. Een infraroodpaneel voor aan het plafond kan warmer worden. Dit kunt u beter niet aanraken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over verwarmen met infraroodpanelen, bijvoorbeeld over de vergelijking met een warmtepomp? Kijk hiervoor op de website van Milieu Centraal.