Vloerverwarming, wat zijn de voor- en nadelen?

Vloerverwarming verwarmt de kamer gelijkmatig, is energiezuinig en zorgt dat u altijd warme voeten heeft. Denkt u erover na om vloerverwarming aan te leggen? Dat kan een goed idee zijn, maar vloerverwarming heeft ook nadelen. Dit is wat u moet weten.

Vloerverwarming is een manier van verwarmen zonder radiatoren, maar met een verwarmingssysteem in de vloer. Er bestaan twee soorten vloerverwarming, vloerverwarming met warm water en elektrische vloerverwarming. De eerste soort bestaat uit waterleidingen in de betonnen vloer. Door het warme water in de leidingen worden de vloer en de lucht in de kamer ook warm. Elektrische vloerverwarming bestaat uit kabels, matten of folie, die op de betonnen vloer worden gelegd. Dit materiaal wordt verwarmd met behulp van elektriciteit. De vloerbedekking, zoals laminaat of tegels, komt eroverheen. Vloerverwarming heeft een aantal voordelen.

Goede verspreiding van de warmte

De warmte van vloerverwarming verspreidt zich gelijkmatig over de hele ruimte. Bij een radiator wordt het in de buurt van de radiator warmer dan op andere plekken in de kamer. De warmte van de radiator stijgt snel omhoog en verspreidt zich daarna omlaag. Bij vloerverwarming verspreidt de warmte zich van laag naar hoog. Daardoor warmt de ruimte gelijkmatiger op.

Zuinig

Vloerverwarming met warm water is zuinig, omdat het water in de leidingen meestal niet warmer hoeft te zijn dan 40 graden. Vaak is een temperatuur van 25 tot 35 graden voldoende. Er is dus minder energie nodig om het water op te warmen. Zo kunt u met vloerverwarming geld besparen. Elektrische vloerverwarming heeft dit voordeel niet.

Comfortabel

Bij vloerverwarming voelt de vloer lekker warm aan. Bij een radiator kan de vloer koud blijven, zodat u in een verwarmde kamer toch koude voeten kunt hebben. Ook heeft u met vloerverwarming geen koude hoeken in de kamer en heeft u minder snel last van tocht, omdat er geen grote temperatuurverschillen zijn in de kamer.

Goede combinatie met warmtepomp

Vloerverwarming met warm water is goed te combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp is geschikt voor lage temperatuur verwarming en kan water opwarmen tot maximaal 55 graden. Om uw huis met radiatoren te verwarmen, moet het water meestal tot 65 of 75 graden worden verwarmd. Of uw huis geschikt is voor een warmtepomp, hangt af van hoe goed uw huis is geïsoleerd.

Goed voor de lucht in huis

Een radiator is vaak een verzamelplaats van stof. Als de verwarming aan staat, kunnen stofdeeltjes zich door de lucht verspreiden. Als u gevoelig bent voor stof, kunt u daar veel last van hebben. Met vloerverwarming is de binnenlucht schoner en gezonder.

Onzichtbaar

Vloerverwarming neemt geen ruimte in en is niet zichtbaar. U heeft geen radiatoren meer nodig, dus u krijgt extra ruimte in huis.

Geen schoonmaakwerk

Radiatoren zijn lastig schoon te maken. Vloerverwarming ligt onder de vloer en hoeft dus niet schoongemaakt te worden.

Vloerverwarming heeft dus een groot aantal voordelen. Toch zijn er ook een aantal nadelen.

Vloerverwarming aanleggen is ingrijpend

Overstappen van verwarming met radiatoren naar vloerverwarming is een ingrijpende verandering. Vloerverwarming met warm water wordt aangelegd in uw vloer. Dat betekent dat uw vloer opengemaakt moet worden. Dat geeft geluidsoverlast en er bestaat ook een risico op schade, bijvoorbeeld als tijdens het frezen een waterleiding wordt geraakt. Nadat de vloerverwarming is aangelegd, moet de vloer weer worden dichtgemaakt. Daarna moet de vloer drogen voordat u weer vloerbedekking kunt leggen. Het kan daardoor een paar weken duren voordat u de ruimte weer kunt gebruiken. Elektrische vloerverwarming komt direct op de betonnen vloer. De vloer zelf blijft dus heel. Dat scheelt veel werk.

Soms is extra vloerisolatie noodzakelijk

Soms is er ook extra vloerisolatie nodig, om te voorkomen dat er veel warmte verdwijnt naar beneden.

Hoogteverschil

Na het aanleggen van de vloerverwarming kan de vloer iets hoger komen te liggen, afhankelijk van het systeem dat u kiest. Misschien moeten daarom uw drempels en deuren worden aangepast.

Opwarmen duurt langer

Om het lekker warm te hebben in huis, moet vloerverwarming met warm water een paar uur van tevoren aan staan. Met een slimme thermostaat of klokthermostaat kunt u ervoor zorgen dat de verwarming automatisch op temperatuur is als u warmte nodig heeft. Elektrische vloerverwarming warmt de kamer wel sneller op, maar is niet zuinig.

Kan niet met alle vloerbedekkingen

Vloerverwarming werkt het best met een vloerbedekking die de warmte goed geleidt en goed afgeeft. Bij vloerverwarming met warm water zijn bijna alle vloerbedekkingen mogelijk, maar ze zijn niet allemaal even geschikt. Een dikke houten vloer bijvoorbeeld werkt isolerend en kan van vorm kan veranderen door de warmte. Ook dik tapijt geeft de warmte niet goed door. Elektrische vloerverwarming werkt het best met tegels. Vraag aan de leverancier van uw vloerbedekking of deze geschikt is voor vloerverwarming.

Niet geschikt voor alle ruimten

Vloerverwarming met warm water is vooral geschikt voor grote ruimten, zoals de woonkamer. Daar heeft u het meeste voordeel van de efficiënte verspreiding van de warmte. In kleinere ruimten wegen de inspanningen en de kosten van de aanleg niet altijd op tegen de voordelen. Daar kunt u misschien beter kiezen voor elektrische vloerverwarming of verwarming met radiatoren. Wat in uw huis het gunstigste is, kunt u het best bespreken met een installateur.

Wat kost vloerverwarming?

De kosten voor vloerverwarming hangen af van de grootte van de kamer en van het soort vloerverwarming dat u kiest. Laat u goed voorlichten door een betrouwbare vloerverwarmingspecialist. Vraag bij meerdere specialisten offertes op.