Voorkom vallen met betere verlichting

Bijna de helft van de ouderen geeft aan de route naar het toilet niet goed te hebben verlicht. Hiermee lopen zij volgens de Stichting Zilver Wonen onnodig risico om ’s nachts te vallen .

In 2016 overleden 3.883 ouderen aan de gevolgen van een val. 38 procent van de 65-plussers is de afgelopen twee jaar een of meerdere keren gevallen. Meer dan een kwart van hen moest medische hulp inroepen en ondervindt nog dagelijks klachten door de val. In enkele gevallen zijn de gevolgen zelfs zo groot dat ouderen niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Verlichting helpt

U kunt de kans op vallen met redelijk eenvoudige ingrepen verkleinen. Uit onderzoek van Stichting Zilver Wonen onder bijna 4.000 60-plussers blijkt dat bijna de helft van hen (47,5 procent) de route naar het toilet slecht of niet heeft verlicht. Dit is eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door lampjes die reageren op beweging bij uw bed te installeren.

Tweede toilet?

Bijna 12 procent van de ouderen heeft geen toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer. Om het risico van vallen op de trap in het donker te verkleinen, is een toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer een goede oplossing. Is dat niet mogelijk of wilt u dat liever niet, dan kunt u overwegen om een slaapplaats te maken op de begane grond.