Als het opstaan uit uw stoel u veel moeite kost, kan een sta-op-stoel erg fijn zijn. Bijvoorbeeld als u pas een knieoperatie heeft gehad, als u moeilijk voorover kunt buigen om te gaan staan, als u moeite heeft om uw evenwicht te bewaren of als u minder kracht heeft in uw benen. Kijk wel uit dat u niet te snel voor een sta-op-stoel kiest. U houdt uw beenspieren langer in conditie door ze in beweging te houden. Een sta-op-stoel helpt daar niet bij.
Hoe werkt een sta-op-stoel?
Een sta-op-stoel heeft één tot drie motoren, die de verschillende onderdelen van de stoel in beweging zetten. U bedient deze motoren met de knoppen op de handbediening. De belangrijkste motor is voor het opstaan. Deze zorgt ervoor dat de zitting omhoog komt en dat de stoel naar voren kantelt. Daardoor voelt het alsof u een zetje krijgt om op te staan.
Veel sta-op-stoelen hebben ook een motor waarmee u de rugleuning naar achteren en naar voren kunt bewegen. Met een derde motor bedient u de voetensteun, die kan omhoog en omlaag. Door de verschillende motoren kunt u de stoel precies in de stand zetten die geschikt is voor de houding die u op dat moment wilt, van rechtop zitten tot comfortabel liggen voor een middagdutje.
Hoe kiest u de juiste sta-op-stoel?
Het is verstandig om verschillende sta-op-stoelen te proberen voordat u er één koopt. Dat kan in een thuiszorgwinkel of meubelwinkel. Laat u goed adviseren bij uw keuze. U kunt ook advies vragen aan uw fysiotherapeut of ergotherapeut.
Een sta-op-stoel moet bij uw lengte en gewicht passen. De standaard rugleuning voor iemand met een gemiddelde lengte is ongeveer 85 centimeter. Bent u langer dan 1,90 meter, dan moet de rugleuning 95 centimeter zijn. De bovenkant van uw hoofd moet ongeveer tot aan de bovenkant van de rugleuning komen. Let ook op de breedte van de zitting. Als de stoel te smal is voor u, kunt u minder goed bij de armsteunen. Meestal kunt u kiezen tussen standaard, smal, breed en extra breed. Ten slotte is de diepte van de zitting van belang. Is de stoel niet diep genoeg, dan komt er te veel druk op uw stuitje. Is de zitting te diep, dan kunnen de bloedvaten in de knie bekneld raken.
Verder is het belangrijk dat u een sta-op-stoel op maat kunt afstellen. Zo kunt u bijvoorbeeld de armsteunen zo instellen, dat u uw nek en schouders kunt ontspannen als uw armen erop rusten.
Sta-op-stoelen zijn er in allerlei materialen, zoals leer, kunstleer of meubelstof. Welk materiaal u kiest, ligt aan uw persoonlijke voorkeur.
Extra luxe
Bij een sta-op-stoel zijn allerlei extra’s te koop. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor stoelverwarming. De verwarming zit in de zitting of in de rugleuning. Voor de veiligheid gaat de verwarming na een kwartier automatisch uit. Er zijn ook stoelen met een draaischijf, zodat u van links naar rechts kunt draaien met weinig kracht. En er zijn schoottafeltjes die u aan de zijkant van de stoel vastzet. Hierop kunt u een laptop zetten of een bord eten.
Kopen of huren
Een gemiddelde sta-op-stoel kost tussen de 700 en 800 euro, maar er zijn ook stoelen van 3000 euro. Als u een stoel maar tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u ook een sta-op-stoel huren. Huren kan ook een oplossing zijn als u nog niet zeker weet welke stoel u wilt kopen. Huurprijzen variëren van 5 euro per dag tot 30 euro per week of van 45 tot 150 euro per maand. De stoel afstellen op maat is vaak in de prijs inbegrepen. Bevalt de stoel u niet, dan wordt deze weer opgehaald.
Vergoedingen
Soms vergoedt uw zorgverzekering de huur of (een deel van) de aanschafprijs van uw stoel. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de stoel alleen als u geen gewone stoel meer kunt gebruiken. Moeite met opstaan of rugpijn is vaak niet genoeg om een vergoeding te kunnen krijgen.
U kunt ook aan de gemeente een vergoeding vragen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente moet u helpen om zolang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Als u zonder sta-op-stoel niet zelfstandig kunt functioneren, kan dat een reden zijn voor een vergoeding. Vraag aan uw gemeente wat er in uw woonplaats mogelijk is.
Gebruikte stoel kopen
Tweedehands sta-op-stoelen worden ook veel aangeboden op internet. Let bij een gebruikte stoel in ieder geval ook op deze punten.
- Vraag naar het bouwjaar of het aankoopjaar van de sta-op-stoel. U kunt dit ook zelf controleren aan de hand van een sticker aan de achterkant van de stoel, onderin aan de binnenkant. Hierop staat een nummer met een bouwjaar. Vindt u de sticker niet, dan kunt u er niet zeker van zijn hoe oud de stoel is. Als op de sticker het nummer 1 of 2 staat, dan is de stoel 1 of 2 keer in revisie is geweest. Goede stoelen gaan 15 tot 20 jaar mee, ook een gereviseerde stoel.
- Is de kabel van de handbediening nog heel? Handbedieningen zijn meestal te vervangen bij de dealer.
- Is de zitting nog goed? Of is de zitting doorgezakt of staat die te bol? De zitting moet een klein beetje bol staan. Een helemaal vlakke zitting is aan vervanging toe.
- Is de bekleding nog goed? Hangt er geen nare geur aan de stoel? Sommige luchtjes zijn er niet meer uit te krijgen.
- Kraakt of piept de stoel? Soms kunt u dat met een beetje smeerolie oplossen. Lukt dat niet, dan kan er meer aan de hand zijn.