Waar woon ik tijdens de verbouwing?

Een verbouwing is een ingrijpende gebeurtenis. Misschien wilt u graag in de buurt zijn om te kijken of alles goed gaat. Of misschien is het juist prettig om tijdelijk ergens anders te wonen. Wat zijn de mogelijkheden als uw huis wordt verbouwd?

Bij een grote verbouwing is het lastiger en soms ook onmogelijk om thuis te blijven wonen. Krijgt u een nieuw dak, een nieuwe gevel of moet er in meerdere ruimtes in huis iets gebeuren? Dan is het verstandig om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Krijgt u alleen een aanbouw en blijven de keuken en de badkamer gewoon te gebruiken? Dan kunt u overwegen om thuis te blijven. Ook als alleen de keuken of alleen de badkamer worden verbouwd, kunt u met wat aanpassingen waarschijnlijk gewoon in uw huis blijven wonen. Houd er wel rekening mee dat u minder comfortabel woont tijdens de verbouwing. U kunt last hebben van het lawaai van sloopwerk en van elektrisch gereedschap. Als u overdag thuis bent, kunt u misschien niet altijd stroom of water gebruiken en heeft u misschien tijdelijk geen verwarming. Ook moet u rekenen op meer stof en vuil in huis.

Aanpassingen in huis

Bespreek de vraag of u thuis kunt blijven wonen ook met uw aannemer. Hij kan u vertellen wat u kunt verwachten als u thuis blijft. Ook kan hij helpen met aanpassingen, die het wonen tijdens de verbouwing prettiger maken.
 • Krijgt u een aanbouw aan de woonkamer, bijvoorbeeld voor een slaapkamer en een badkamer beneden? Dan kan er misschien een stofschot worden geplaatst, eventueel met een deur erin, zodat u minder last heeft van stof in uw woongedeelte. Kunt u de woonkamer helemaal niet meer gebruiken, dan kunt u misschien boven een kamer inrichten als woonkamer. Maak het er zo gezellig en comfortabel mogelijk, zodat u uw eigen woonkamer niet teveel mist. Zorg dat alles wat u nodig heeft er staat, zoals een waterkoker of koffiemachine, een televisie en een magnetron.
 • Krijgt u een nieuwe keuken? Misschien kan er een tijdelijke keuken in de schuur of de garage worden neergezet, zodat u zelf kunt koken. De aannemer kan ervoor zorgen dat u daar tijdelijk stromend water kunt gebruiken. U kunt natuurlijk ook tijdelijk eten laten bezorgen of de magnetron gebruiken om maaltijden op te warmen. Voor weinig geld kunt u ook een elektrische kookplaat kopen.
 • Krijgt u een nieuwe badkamer? Misschien kan er een nooddouche worden geplaatst op zolder of een andere plek in huis. In de zomer kunt u ook denken aan een douche en wc in de tuin.
 • Krijgt u een nieuwe slaapkamer, bijvoorbeeld omdat twee kleinere kamers worden samengevoegd? Dan kunt u misschien tijdelijk in een andere kamer slapen. Heeft u een andere slaapkamer die groot genoeg is, dan kunt u die gebruiken. Anders kunt u misschien ruimte maken in de woonkamer. Om prettig te kunnen slapen in een andere kamer is het belangrijk dat de gordijnen goed verduisteren en dat u een lampje naast uw bed kunt zetten. Zorg ook dat de route naar de wc goed verlicht is.

Voordelen en nadelen

Thuis blijven wonen heeft een aantal voordelen.
 • U hoeft geen extra kosten te maken voor tijdelijke woonruimte.
 • U kunt de verbouwing goed in de gaten houden.
 • U kunt makkelijk met de aannemer overleggen als hij een vraag heeft of tegen een probleem aanloopt.
 • Tijdens de verbouwing kan uw huis een makkelijk doelwit zijn voor inbrekers.
Thuis wonen heeft ook een aantal nadelen.
 • Aanpassingen en tijdelijke voorzieningen kosten extra tijd en geld.
 • Als de verbouwing door uw aanwezigheid in verschillende fases moet gebeuren, kan dat gevolgen hebben voor de planning. Misschien duurt de verbouwing dan langer.
 • U kunt last hebben van geluidsoverlast of van veel stof.
 • Soms heeft u geen water, stroom of verwarming. U leeft tijdens de verbouwing continu in de rommel.

Waar kunt u wonen?

Als u besluit ergens anders te gaan wonen, waar kunt u dan naartoe? Misschien kunt u tijdelijk bij familie of vrienden onderdak vinden. Of u kunt de verbouwing combineren met een vakantie. Als u liever niet ver weg gaat, kunt u een vakantiehuisje in de omgeving huren. Zijn er geen vakantiehuisjes in de buurt van uw woonplaats, dan kunt u via Airbnb een tijdelijke woonruimte zoeken. U kunt dan bijvoorbeeld één of twee keer per week naar huis om te kijken of de verbouwing opschiet. Duurt de verbouwing langer dan een paar weken? Dan kan het huren van tijdelijke woonruimte wel wat meer geld gaan kosten. Het kan dan handig zijn om de verbouwing te plannen in het laagseizoen, zodat u voor weinig geld een huisje kunt huren. Sommige verhuurders geven korting als u voor langere tijd huurt. Heeft u een ruime tuin? Dan is het misschien een mogelijkheid om de verbouwing te plannen in de zomer en dan een caravan of tent in de tuin te zetten.