Wanneer is mijn woning geschikt voor de toekomst?

De een droomt van een nieuw appartement of huis. De ander blijft het liefst zo lang mogelijk in de huidige woning. Wat u ook kiest, het is belangrijk dat u nu, maar ook in de toekomst zorgeloos kunt wonen.

Veel mensen gaan nadenken over hun woonsituatie als er een nieuwe fase in hun leven aanbreekt. Bijvoorbeeld als de kinderen uit huis gaan, of als ze met pensioen gaan. Is mijn huis niet te groot? Ben ik gehecht aan de buurt? Zijn er voorzieningen vlakbij? Hoe comfortabel is mijn woning en hoe veilig voel ik me in huis en in mijn woonomgeving? Dit zijn belangrijke vragen om te bepalen of u in uw huidige woning wilt blijven wonen, of wilt verhuizen. Door uzelf de volgende vragen te stellen, komt u erachter of uw woning ook in de toekomst nog geschikt is voor u.   

Past de buurt bij mij?

De plek waar u woont is vaak nog belangrijker dan de woning zelf. U wilt een buurt waar u zich veilig voelt, en waar u geen last maar plezier heeft van de buren. Kunt u bijvoorbeeld terugvallen op uw buren als u hulp nodig heeft? Als u minder mobiel bent of wordt, is het handig als winkels en voorzieningen zoals de dokter en de apotheek goed bereikbaar zijn. Goed openbaar vervoer is een pluspunt als fietsen of autorijden niet meer gaat.

Als lopen lastig wordt, is mijn woning dan geschikt?

Als u ouder wordt, is het fijn als uw woning gelijkvloers is. Is dat niet het geval, zijn er dan oplossingen mogelijk? Kan er bijvoorbeeld een slaapkamer en/of badkamer worden gemaakt op de begane grond? Of kunt u misschien een stuk aanbouwen?

Wordt de woning geen blok aan mijn been?

Nu bent u misschien blij met een ruim huis en een grote tuin. Maar als u ouder wordt, kan het een opgave worden om alles bij te houden. Een woning die veel onderhoud vraagt, is prima als u graag klust, maar wordt een stuk lastiger als u niet zo makkelijk meer op de ladder klimt. Voor onderhoud van huis en tuin kunt u mensen inhuren, maar wilt u dat ook en kunt u dat betalen?

Kan ik het betalen?

Kunt u alle wensen die u rondom uw woning heeft betalen? Misschien moet uw huidige woning zo ingrijpend worden verbouwd, dat verhuizen een betere optie is. Het kan zijn dat uw inkomsten en uitgaven zijn veranderd waardoor u goedkoper wilt wonen of juist ruimte hebt voor een wat duurder huis. Of misschien is uw huidige woning meer waard dan u denkt en kunt u een deel van de overwaarde van uw woning gebruiken om uw woning te verbouwen.