Wat betekenen die energielabels?

Huizen en elektrische apparaten hebben energielabels. Die geven aan hoe zuinig het huis of het apparaat is met energie. Ook dubbel glas is er in verschillende soorten, van zuinig tot zeer zuinig. Wat betekenen al die labels en waarom is het belangrijk om erop te letten?

Energielabel voor woningen

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid gekregen. Dit label loopt van A tot G. Hierbij staat label A voor het meest zuinig en label G voor het minst zuinig. Het voorlopig energielabel is een schatting aan de hand van bijvoorbeeld het woningtype, de oppervlakte en het bouwjaar. In de praktijk kan uw huis een beter of slechter energielabel hebben. Een energielabel wordt beter door het huis te isoleren of andere energiebesparende maatregelen te nemen, zoals een zuinige cv-ketel of zonnepanelen laten installeren. In het energielabel staan deze kenmerken beschreven. Als u uw huis gaat verkopen, kunt u op de website Energielabelvoorwoningen van de Rijksoverheid een definitief energielabel aanvragen. Op de site staat uitgelegd welke gegevens u moet invullen en welke documenten u daarvoor nodig heeft. Verkoopt u het huis zonder definitief energielabel, dan kunt u een boete krijgen van maximaal 170 euro.

Hogere verkoopprijs

Met het definitieve energielabel toont u aan hoe energiezuinig uw woning echt is. Een hoger energielabel heeft een groot voordeel. Gemiddeld geeft een beter energielabel een 2 procent hogere verkoopprijs. Is het energielabel twee of meer labelstappen beter, A in plaats van C bijvoorbeeld? Dan is de verkoopprijs gemiddeld 2,8 procent hoger. Bij verbetering van drie of meer labelstappen, is dit gemiddeld 3,6 procent.

Waarmee kan ik mijn energielabel verbeteren?

Welke maatregelen u kunt nemen om een beter energielabel te krijgen, hangt af van het bouwjaar en het type woning. De website www.verbeterjehuis.nl geeft een overzicht van de mogelijkheden om het energielabel te verbeteren. Bij een appartement is de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Iedere eigenaar is lid van deze vereniging en kan in de ledenvergadering voorstellen een plan van aanpak op te stellen. De website VvE Belang geeft advies hierover. Voorbeelden van maatregelen zijn:
  • Een zuinige cv-ketel installeren
  • Vloerisolatie aanbrengen of verbeteren
  • Dakisolatie aanbrengen of verbeteren
  • Spouwmuurisolatie aanbrengen of verbeteren
  • HR++ of triple glas plaatsen (zie hierna)
  • Een warmtepomp installeren
  • Zonnepanelen installeren
Als u minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt, kunt u hiervoor subsidie aanvragen.

Energielabel huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten hebben ook een energielabel. Dit label bestaat al jaren en ook hier geldt een labelindeling van A tot en met G. Omdat de meeste apparaten steeds zuiniger geworden zijn, zijn er boven label A nieuwe categorieën gemaakt: A+, A++ en zelfs A+++. Apparaten met de minst zuinige labels zijn uit de winkels verdwenen. De labelindeling kan per apparaat verschillen. Dit is waar u op moet letten.
  Beste label Minimale label
Wasmachines A+++ 50 procent A+
Vaatwassers, koelkasten en vriezers A+++ A+
Wasdrogers A+++ C
Televisies A++ E
Op de website Energielabel.nl staat een overzicht van de energielabels van de verschillende huishoudelijke apparaten.

Energiebesparende ramen

Ramen hebben een eigen indeling die de energiezuinigheid aangeeft. De twee zuinigste zijn HR++ en triple glas. HR++ is dubbel glas met twee isolatielagen. Triple glas heeft 3 isolatielagen. Dit wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd. U kunt zelf makkelijk zien welk glas er in het raam zit. Bij dubbel glas en HR-glas ziet u een aluminium strip tussen de twee glasplaten. Ziet u zo’n strip niet, dan heeft u enkel glas. Heeft u wel een strip? Kijk dan welke tekst erop staat. Bij HR-glas, staat er: “HR”. Er kan ook een code staan. Als u deze code intikt op Google, kunt u de website van de fabrikant vinden. Daarop kunt u vinden welk type glas het is.