Wat doe ik tegen schimmel op de muur?

Heeft u in de badkamer of slaapkamer schimmel op de muur? Dat is niet goed voor uw gezondheid en kan een allergie veroorzaken. Goed schoonmaken helpt vaak maar even. Dit kunt u doen om schimmel te bestrijden.

U kunt schimmel weghalen met een schimmelbestrijder die u koopt bij de bouwmarkt of drogist. Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat u de schimmelbestrijder gebruikt. Er kunnen gevaarlijke stoffen in zitten en sommige schimmelbestrijders mag u alleen buiten gebruiken. Laat u goed voorlichten. Gebruik liever geen zelfgemaakte mengsels van soda, bleek of chloor. Als de verhoudingen niet kloppen, levert dit een risico op voor uzelf, uw omgeving en voor het milieu.

Schimmel voorkomen

Op een schone muur ontstaat minder snel schimmel. Dat komt omdat schimmel zich makkelijk hecht aan kalk en vuil. Het is daarom verstandig om tegels, voegen en naden in de badkamer goed schoon te houden met schoonmaakmiddel.

De muur of het plafond verven met schimmelwerende verf helpt ook. Als er al schimmel op de muur of het plafond zit, moet u die eerst verwijderen. De schimmelwerende verf verkleint de kans dat de schimmel terugkomt. Schimmel ontstaat eerder in vochtige ruimtes en zal daar na verloop van tijd ook weer terugkomen. Wilt u de schimmel blijvend verdrijven, zorg dan voor een goede ventilatie. Dan is de lucht in huis te droog voor schimmel.

Ventilatietips

  • Zorg voor genoeg frisse lucht in huis. Heeft u een centraal ventilatiesysteem, zet de ventilatieroosters dan altijd open.
  • Zet het ventilatiesysteem tijdens het douchen op de hoogste stand. Ook als u de was in huis droogt, kookt of veel bezoek heeft, zet u de ventilatie op de hoogste stand.
  • Het is belangrijk uw ventilatiesysteem goed te onderhouden. Maak de roosters één keer per jaar schoon met de stofzuiger en sop. Voor groter onderhoud kunt u een onderhoudscontract sluiten met een installateur.
  • Met een vochtmeter kunt u in de gaten houden of de lucht in uw huis niet te droog wordt. U koopt deze bij de bouwmarkt. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 55 procent.
  • Lukt het niet om de luchtvochtigheid omlaag te krijgen? Dan heeft u misschien extra ventilatie nodig. Laat u in dat geval adviseren door een specialist.

Als de problemen aanhouden

Blijft de schimmel terugkomen, ook als u beter ventileert? Misschien is er een bouwkundige oorzaak, bijvoorbeeld omdat de isolatie is verbeterd en het vocht minder makkelijk weg kan. Soms wordt schimmel veroorzaakt door vocht dat doorslaat van de gevel naar de binnenmuur of door optrekkend vocht. Vermoedt u een bouwkundige oorzaak? Vraag dan een deskundige om advies.

Schimmel in een huurhuis

Huurders die ondanks voldoende ventilatie schimmel hebben, kunnen contact opnemen met de verhuurder. Vraag de verhuurder in een brief of e-mail om de gebreken in de woning te herstellen.

Reageert uw verhuurder niet en woont u in een sociale huurwoning? Dan kunt u de huurcommissie inschakelen. Dat kan zes weken na uw schriftelijke verzoek om herstel en moet binnen zes maanden. U vraagt de Huurcommissie om een beoordeling van de gebreken. Als de Huurcommissie de schimmel een ernstig gebrek vindt, kan zij de huurprijs verlagen totdat de verhuurder het probleem heeft opgelost. Over het algemeen beslist de Huurcommissie positief over klachten over schimmel- en vochtproblemen.

Woont u in een woning in de vrije sector? Dan kunt u met schimmelproblemen naar de kantonrechter, de gemeente of de GGD.
  • Bij de kantonrechter kunt u eisen dat huurprijs omlaag gaat en dat de verhuurder het probleem verhelpt.
  • Bij de gemeente kunt u terecht als de schimmelproblemen worden veroorzaakt doordat de woning niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. De gemeente kan de verhuurder een brief sturen en oproepen de woning te repareren.
  • Als u gezondheidsklachten heeft die vermoedelijk worden verergerd of veroorzaakt door vocht en schimmel in huis, kunt u de GGD inschakelen.