Energiecoaches zijn vrijwilligers met interesse voor energiebesparing. Meestal hebben ze technische kennis over woningen en installaties. Daarnaast hebben ze een opleiding gevolgd tot energiecoach. Ze zijn actief bij energiecoöporaties, verenigingen die hun eigen groene energie opwekken. Deze coöperaties krijgen subsidie van de gemeente. Zoekt u een energiecoach, dan kunt u terecht bij de energiecoöperatie bij u in de buurt. Op deze website vindt u alle bestaande energiecoöperaties.
Vaak woont een energiecoach bij u in de buurt. Hij of zij kan bij u langskomen om te bekijken welke energiebesparingen bij u mogelijk zijn. Het is ook mogelijk om online advies te krijgen via videobellen.
Wat doet een energiecoach?
Een energiecoach onderzoekt op welke punten u uw huis energiezuiniger kunt maken. De coach vraagt bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit en gas u verbruikt en vergelijkt uw verbruik met dat van andere huishoudens. Als u onverwacht veel verbruikt, gaat de energiecoach met u op zoek naar een verklaring. Lekt er veel warmte weg door kieren? Is uw isolatie niet goed genoeg? De energiecoach kan met een warmtecamera de plaatsen waar warmte weglekt makkelijk opsporen.
De energiecoach vraagt ook naar uw gewoonten, bijvoorbeeld de temperatuur waarop u de verwarming instelt, hoe vaak en hoe lang u onder de douche staat en uw manier van ventileren. Uit al deze vragen komt naar voren welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen. Dat kunnen eenvoudige veranderingen zijn, zoals de gordijnen wat eerder dicht doen, korter douchen of ledlampen gebruiken. Of krijgt de tip om tochtstrips en radiatorfolie aan te brengen of een brievenbusborstel te monteren. Maar u kunt ook advies krijgen over zonnepanelen, uw cv-installatie of een warmtepomp.
Wat levert het advies op?
Het advies van de energiecoach is gratis en vrijblijvend. U bent dus niet verplicht om het advies op te volgen. Doet u dat wel, dan levert dat u een lagere energierekening op. Wilt u iets aanschaffen om uw energieverbruik te verminderen, dan betaalt de energiecoöperatie hier soms aan mee. Ook kan de energiecoach adviseren over subsidies en leningen die u kunt aanvragen, bijvoorbeeld voor isolatiemaatregelen.
Kan ik het advies gebruiken om subsidie aan te vragen?
U kunt Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijgen als u energiebesparende maatregelen heeft genomen, bijvoorbeeld spouwmuur- én vloerisolatie. U kunt deze subsidie pas aanvragen nadat u de maatregelen heeft laten uitvoeren. Om er zeker van te zijn dat u in aanmerking komt voor subsidie, is het verstandig om een maatwerkadvies te laten uitvoeren door een professionele energieadviseur. Hiervoor betaalt u tussen de 200 en 300 euro. Met behulp van het maatwerkadvies kunt u offertes opvragen bij bedrijven die de maatregelen kunnen uitvoeren. Als de maatregelen klaar zijn, kunt u de subsidie aanvragen.
Meer weten?
Op de website van homeQgo kunt u een Duurzame huisscan doen. Hierin beantwoordt u vragen over uw huis en krijgt u advies hoe uw huis duurzamer kunt maken.