Wat heb ik aan het eco-programma van mijn wasmachine of vaatwasser?

Wasmachines en vaatwassers hebben een eco-programma. Wassen op de eco-stand is milieubewust en energiezuinig. Maar hoe zuinig is dat dan precies? En heeft het eco-programma ook nadelen?

Wasmachine

De eco-stand is bedoeld om normaal vervuild wasgoed schoon te krijgen met een lager energieverbruik. Met het eco-programma draait de wasmachine op een lagere temperatuur dan u heeft ingesteld. Met een lagere temperatuur wordt uw wasgoed minder snel goed schoon. Daarom duurt het programma langer. Daarmee bespaart u energie, want de meeste stroom is nodig voor het opwarmen van het water, niet voor het laten draaien van de machine. Iedere wasmachine heeft een ander eco-programma en het ene programma is zuiniger dan het andere programma. Wasmachines met een zuinig energielabel hebben een zuiniger eco-programma dan wasmachines met een minder zuinig energielabel.

Ecoknop

Het eco-programma op de nieuwste wasmachines heet 'eco 40-60'. Op wasmachines van voor maart 2021 zit ook een eco-programma, maar dat heeft meestal een andere naam. Het eco-programma is geschikt voor al het wasgoed dat op 40 of 60 graden gewassen mag worden. De aanduiding '40-60' betekent niet dat die temperatuur ook gehaald wordt. Het wil zeggen dat het programma net zo schoon wast als een normaal programma van 40 of 60 graden. In het eco-programma wordt het water niet heter dan 40 graden. Wasgoed dat op 40 graden en 60 graden gewassen kan worden, kan dus tegelijk in de machine.

Lagere temperatuur

Was die niet zo vuil is, kunt u ook op een lagere temperatuur wassen, bijvoorbeeld 30 graden of zelfs 15 graden. Dit bespaart meer dan wassen met het eco-programma. Het wasprogramma is ook eerder klaar. Controleer of uw wasmiddel geschikt is voor lagere temperaturen. MilieuCentraal heeft berekend wat bij verschillende temperaturen, de kosten per wasbeurt zijn. Het uitgangspunt hierbij is een stroomprijs van 22 cent per kWh. De besparingen zijn hoger bij een hogere stroomprijs.

Hygiëne

In sommige gevallen is wassen op 60 graden verstandig, bijvoorbeeld als iemand een besmettelijke ziekte heeft of allergisch is voor huisstofmijt. Ook vaatdoekjes en beddengoed van zieke mensen kunt u beter op 60 graden wassen. Gebruik daarbij waspoeder voor de witte was met bleekmiddel. Verder is het goed om de wasmachine af en toe op hoge temperatuur te laten draaien, zodat de wasmachine van binnen goed schoon wordt.

Vaatwasser

Ook de meeste vaatwassers hebben een eco-programma. Dit programma wast met minder heet water, maar duurt wel langer. Het standaardprogramma wast bij een temperatuur van 50 tot 70 graden. Als u het eco-programma gebruikt, wordt het water niet warmer dan 50 graden. Bij een gewone vieze afwas kunt u het beste dit programma gebruiken. De afwas wordt hiermee goed schoon, maar u verbruikt veel minder energie en water. Bij een gewone vieze afwas bespaart het eco-programma van de vaatwasser ongeveer 30 procent stroom en een kwart water vergeleken met het standaardprogramma. Het eco-programma van de vaatwasser kan rond de vier uur duren.

Als de afwas erg vies is en als het vuil is ingedroogd, kunt u beter het normale programma of het intensieve programma gebruiken. Dat verbruikt meer energie en water, maar het zuinige eco-programma krijgt een erg vuile afwas niet altijd goed schoon. Als de afwas niet zo vies is, kunt u ook het korte programma gebruiken. Dat is zuinig en snel klaar.

Ook op andere manieren kunt u stroom en water besparen. Zet de machine pas aan als hij helemaal vol is. Voorspoelen met de hand is niet nodig, zeker niet met warm water. Het is voldoende om etensresten weg te vegen voordat de afwas in de machine gaat. Doet u de afwas met de hand in een teiltje, dan kunt u ook energie en water besparen als u niet onnodig veel warm water gebruikt.