Buurtapps en buurtwebsites zijn bedoeld om het contact en de gezelligheid tussen buurtgenoten te bevorderen. In buurtapps delen mensen van alles. De één is een poes kwijt, de ander biedt een bankstel gratis aan, weer een ander heeft een sleutelbos gevonden of heeft een idee voor het komende straatfeest. Buurtapps zijn ook handig om verzoeken uit te wisselen. Wie wil boodschappen doen voor een buurvrouw die de deur niet meer uit kan? Wie heeft een boormachine te leen? Daarnaast gebruiken bewoners buurtapps voor meer veiligheid in de buurt. Ze laten het aan elkaar weten als ze iets verdachts signaleren of als er sprake is van overlast.
Dit zijn de meest gebruikte buurtapps.
Nextdoor
De bekendste buurtapp is Nextdoor. Deze gebruikt u als app op uw telefoon, of via de website op uw computer. Het is een digitaal dorpsplein, waar buurtbewoners met elkaar in contact komen en informatie delen. Inschrijven kan via e-mail of Facebook. Als u zelf bent ingeschreven, kunt u ook de buren uitnodigen. Nextdoor controleert of mensen die zich aanmelden en inloggen wel echt de bewoners van het opgegeven adres zijn. Toch waarschuwt de Consumentenbond voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie op Nextdoor, omdat ook inbrekers zouden kunnen meekijken. Nextdoor is een Amerikaanse organisatie en staat op een Amerikaanse server. De informatie die u prijsgeeft, kan worden gebruikt door bedrijven.
Buurtapp
BuurtApp heeft dezelfde functie als Nextdoor. Ook hier gaat het om activiteiten in de buurt, zoals het lenen van spullen. Het leuke van Buurtapp is dat u zelf kunt bepalen wat uw buurt is. BuurtApp is een Nederlands initiatief, staat op een Nederlandse, beveiligde server en is beter afgeschermd dan Nextdoor. Aanmelden kan alleen via e-mail en niet via Facebook. Anders dan bij Nextdoor, waar hele namen in beeld komen, krijgt u in BuurtApp alleen voornamen te zien. De app belooft dat registratiegegevens op geen enkele manier worden doorverkocht.
WijdeWijk
Berichten uitwisselen gaat ook met de app of op de website WijdeWijk. Maar anders dan Nextdoor en BuurtApp richt WijdeWijk zich alleen op het regelen van zorg voor elkaar. Bijvoorbeeld een praatje maken met iemand die veel alleen zit of iemand begeleiden naar de dokter. U kunt zorg vragen en aanbieden aan wijkbewoners en de app helpt u met het regelen en overzichtelijk houden van de gevraagde of aangeboden zorg. Zo kunt u in de app of website geheugensteuntjes aanmaken voor hulptaken van familie, vrienden en buurtbewoners. Inschrijven kan via e-mail of Facebook. In een beveiligde omgeving ziet u dan wie er in uw wijk of in de wijk van degene voor wie u zorgt actief zijn. Adresgegevens en andere gegevens worden pas gedeeld als u contact heeft gemaakt met elkaar.
Veiligebuurt
De app Veiligebuurt.nl richt zich alleen op veiligheidpreventie en lokaal nieuws. U meldt u aan via e-mail of Facebook. In de app is alleen de naam te zien waarmee u bekend wilt zijn. U ontvangt berichten van bijvoorbeeld buren, politie, burgernet en AmberAlert met het doel de veiligheid in uw omgeving te verhogen. Ziet u iets verdachts in de buurt, denkt u dat er wordt ingebroken bij de buren, hangen er verdachte personen rond of is er iets vernield in de straat? Dat kunt u zelf direct doorgeven. De app heeft ook een nieuwspagina met bijvoorbeeld inbraakmeldingen, vermissingen en opsporingsberichten. U kunt zelf instellen welke berichten u wel en niet wilt ontvangen en van wie.
WABP
Met WhatsApp BuurtPreventie (WABP) kunnen buurtbewoners elkaar berichten sturen over verdachte en alarmerende situaties in de buurt. U kunt zelf een groep beginnen en beheren zijn of een groep zoeken en lid worden.
Omgevingsalert
De app OmgevingsAlert geeft meldingen over vergunningen die in uw omgeving zijn aangevraagd of afgegeven. Zo weet u het meteen als uw overburen een vergunning voor een dakterras aanvragen, dat er bomen in uw straat worden gekapt of dat er op het veldje achter uw huis een evenement wordt gehouden. U hoeft deze mededelingen dan niet meer in het huis-aan-huis-blad te lezen. Nog niet alle gemeenten werken met OmgevingsAlert.