Wat is een nul op de meter-woning?

Een woning die geen energie verbruikt en soms zelfs energie oplevert, dat zijn de kenmerken van een nul op de meter-woning. Zo’n woning is niet alleen heel goed geïsoleerd, zodat er maar weinig energie nodig is om de temperatuur het hele jaar door aangenaam te houden. Het huis wekt ook zelf energie op, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. Als het energieverbruik over een heel jaar gemeten daalt tot nul, is het huis energieneutraal en wordt het een 'nul op de meter-woning' genoemd.

Een nul op de meter-woning is meestal een nieuwbouwhuis, maar ook bestaande woningen kunnen worden verbouwd tot een nul op de meter-woning.

Nieuwbouw

Alle huizen die nu worden gebouwd, zijn op zijn minst bijna-energieneutraal. Een energieneutrale woning wekt zelf alle energie op die nodig is voor verwarming en koeling, ventilatie, warm water en verlichting. Er is alleen nog energie nodig voor de apparaten in huis, zoals de wasmachine, koelkast, computer en televisie. Een bijna-energieneutrale woning heeft nog wat energie nodig om het huis op te warmen en te koelen.

Een nul op de meter-woning wekt ook zelf de energie op voor de apparaten in huis. U kunt die energie als huiseigenaar zelf opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, of samen met uw buren. Als u een nul op de meter-woning koopt, heeft u misschien het voordeel dat u extra geld kunt lenen. Vraag uw adviseur wat de mogelijkheden zijn.

Elektriciteitsaansluiting nodig?

Over een jaar gemeten verbruikt een nul op de meter-woning geen energie. Toch heeft het huis wel een elektriciteitsaansluiting nodig, omdat de zonnepanelen in de winter meestal minder stroom produceren dan u nodig heeft. In de zomer is de situatie omgekeerd. De zonnepanelen produceren dan meer energie dan u nodig heeft en het overschot wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf. Een elektriciteitsaansluiting blijft dus nodig, ook als het gemiddelde energieverbruik nul is, of zelfs nog lager.

Een huis zonder aansluiting op het elektriciteitsnet moet alle energie die u nodig heeft, zelf opwekken. Ook moet u de energie die is opgewekt, opslaan totdat u de energie nodig heeft. Op dit moment is dat nog erg duur en komt dit nog weinig voor.

Bestaande woning

Ook een bestaande woning kan worden verbouwd tot een nul op de meter-woning. Dat kan in één keer, maar ook stap voor stap. Als u alles in één keer aanpakt, heeft u het voordeel dat u alle maatregelen goed op elkaar kunt afstemmen. U kunt dan vooraf goed inschatten wat het energieverbruik na de verbouwing zal zijn en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Bij het energieloket in uw gemeente kunt u vragen of er duurzame aanbieders zijn die alles in één keer kunnen regelen.

Als u stap voor stap verbouwt, heeft u als voordeel dat u maatregelen kunt nemen die aansluiten bij het onderhoud dat toch al gedaan moet worden. Als de kozijnen toe zijn aan vervanging, kunt u bijvoorbeeld meteen driedubbel glas laten plaatsen. Zorg voor een goed plan van aanpak, zodat u geen maatregelen neemt die u later weer moet veranderen.

Waar kunt u mee beginnen?

Als u stap voor stap uw huis wilt verbouwen tot een nul op de meter-woning, kunt u beginnen met isoleren. Daarmee brengt u het energieverbruik omlaag. 's Winters blijft de warmte binnen en 's zomers blijft het huis koeler. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en het plaatsen van driedubbel glas. De overheid geeft subsidie op het isoleren van het huis. Zorg ook voor een goed, energiezuinig ventilatiesysteem.

Als het huis goed geïsoleerd is, kunt u het verwarmen met een warmtepomp. In een minder goed geïsoleerd huis is een warmtepomp meestal niet geschikt. Een warmtepomp draait op stroom en werkt als een soort omgekeerde koelkast. Het brengt de warmte uit de buitenlucht naar binnen. De energie die ervoor nodig is, kunt u zelf opwekken met zonnepanelen.

Het hele pakket aan maatregelen, van isolatie tot en met de installatie van zonnepanelen en een warmtepomp, kan als resultaat hebben dat het energieverbruik over een jaar gemeten nul wordt. De woning is dan nul op de meter.

Als u wilt weten wat de mogelijkheden zijn om uw huis energiezuinig te maken kunt u de HuisScan van homeQgo invullen. Na het invullen van enkele vragen, krijgt u een advies op maat.

Wat kost dat?

De kosten voor een verbouwing tot een nul op de meter-woning hangen af van de grootte van uw huis en het bouwjaar. Het energieneutraal maken van bijvoorbeeld een woning uit de jaren tachtig met een gebruiksoppervlak van 125 vierkante meter kost ongeveer 80.000 euro. Hierin zijn ook noodzakelijke kosten voor groot onderhoud inbegrepen. Als u handig bent en een deel van het werk zelf doet, kunt u op de kosten besparen.

Tegenover de kosten staat een comfortabeler huis en een lagere energierekening. U kunt de verbouwing financieren door een lening of een extra hypotheek af te sluiten. Die kunt u aflossen met de besparing op de energierekening.