Wat is gemeenschappelijk wonen?

Wilt u graag zelfstandig wonen, maar ook voorzieningen delen? Denk eens aan gemeenschappelijk wonen. Dat kan in een woongroep of woongemeenschap. Gezelligheid is dichtbij en tegelijkertijd heeft u privacy. Een mooie combinatie.

In alle soorten en maten

Gemeenschappelijk wonen kan op veel manieren. In huurwoningen of koopwoningen, vrijstaand of in een flat, grootschalig of heel klein, op het platteland of middenin de stad. In alle gevallen is er een gemeenschappelijke ruimte. Dat kan een tuin zijn, of een overdekte ruimte voor activiteiten en ontmoeting. De bewoners vormen samen een vereniging. Ze helpen elkaar als dat nodig is. Kijk eens op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO). Daar vindt u tientallen voorbeelden in het hele land.

Aansluiten bij een bestaand initiatief

Iedere woongroep of woongemeenschap heeft eigen regels. Er kan een minimumleeftijd zijn. Of juist een maximumleeftijd. Bijvoorbeeld om te zorgen voor een goede mix in de groep. Sommige groepen leven volgens een bepaalde overtuiging. Informeer vooraf naar de voorwaarden en kijk wat bij u past. Houd wel rekening met wachtlijsten. Gemeenschappelijk wonen voor ouderen is populair.

Zelf gemeenschappelijk wonen opzetten

U kunt ook zelf een woongroep of woongemeenschap beginnen. Bijvoorbeeld door samen met anderen iets nieuws te bouwen. Dat kunt u doen in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij (georganiseerd in een vereniging) de beslissingen. Ze hebben dus zelf de regie bij de ontwikkeling en de bouw. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. De stichting KilimanjaroWonen kan hierbij helpen.

Woongemeenschap Oase in Zaandam

Oase in Zaandam is al meer dan 25 jaar een woongemeenschap voor actieve ouderen. Oase bestaat uit 73 huurappartementen, met twee of drie kamers, gebouwd rond een binnentuin. Er kunnen alleenstaanden wonen, en stellen. De bewoners organiseren veel activiteiten in de gezamenlijke ruimtes. Denk aan kaarten, biljarten, filmavonden en darten. Er is een bibliotheek, een kookploeg en een mannenkoor.

Woongroep Het Kwarteel in Culemborg

Het Kwarteel bestaat uit 24 koopappartementen voor 45-plussers. Het zijn woningen voor één of twee personen. De appartementen zijn ruim opgezet en rolstoel-toegankelijk. Het gebouw heeft een paar gemeenschappelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld een wasserette, fietsenstalling met werkplaatsje en een logeerappartement. In de gezamenlijke ruimte zijn vaak activiteiten. De Vereniging van Eigenaren (VVE) zorgt voor het onderhoud van het gebouw. Alle bewoners zijn er lid van.

Woonwaard in Zaltbommel

Woongroep Woonwaard is een ander voorbeeld. In 1999 ontstonden de eerste ideeën. Elf jaar later, in 2010, was de woongroep een feit. Woonwaard kreeg 20 huurappartementen en een ontmoetingsruimte in een gloednieuw gebouw. In het complex zijn nog 44 andere levensloopbestendige appartementen. De leden van de woongroep doen van alles samen: kaarten, voetbal kijken, eten en uitstapjes maken.