Wat kost een verhuizing?

De een is voor tweehonderd euro klaar, de ander betaalt tien keer zoveel voor een verhuizing. Waarin zit het verschil en hoe kunt u besparen op uw verhuizing?

Doe het zelf

U bent het voordeligst uit als u zelf verhuist. Alles wat u nodig heeft, kunt u huren. Van dekens en verhuisdozen tot een verhuisbusje of aanhanger. Voor een huishouden van twee personen heeft u ongeveer 50 verhuisdozen nodig. Huren kost tussen de 50 cent en 1,50 euro per doos, kopen tussen de 1 en 3 euro per doos. Voor ongeveer 100 euro per dag huurt u bijvoorbeeld een kleine vrachtwagen die u met een rijbewijs B mag besturen. Misschien heeft u vrienden of familieleden die u willen helpen. Als dank kunt u hen een cadeau(bon) of een envelop met geld geven. Alles bij elkaar kunt u zelf verhuizen voor een paar honderd euro.  

Service en gemak

Verhuizen is zwaar werk. Niet iedereen wil of kan een wasmachine of bankstel zelf tillen. Ook dozen inpakken kan te zwaar zijn. Een verhuisbedrijf kan u veel uit handen nemen. Niet alleen het inpakken, versjouwen en het transport, maar ook het uit elkaar halen van meubels en het aansluiten van apparatuur. Ervaren verhuizers weten bovendien hoe ze moeten omgaan met kwetsbare spullen, zoals kunst en muziekinstrumenten. Bij een goed verhuisbedrijf zijn uw spullen verzekerd tegen schade. Hoe weet u of een verhuizer goed is? Kies bijvoorbeeld voor een bedrijf dat is aangesloten bij de brancheorganisatie voor Erkende Verhuizers. Kiest u toch voor een niet-erkende verhuizer? Controleer dan in ieder geval of de verhuizer een verzekering heeft die eventuele schade vergoedt. Ook kunt u op internet kijken of andere klanten opmerkingen over de verhuizer hebben geschreven.

Grote prijsverschillen

De Consumentenbond ontdekte dat de prijsverschillen tussen verhuisbedrijven heel groot zijn. In een test waarbij meerdere verhuizers dezelfde inboedel moesten verhuizen, lagen de kosten tussen de 337 en 2313 euro. Erkende Verhuizers rekenden tussen de 1088 en 2313 euro. Vraag daarom offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Goed vergelijken kan honderden euro’s schelen. Let goed op de voorwaarden: wat krijgt u voor uw geld, is er een vaste prijs of een uurprijs, zijn uw spullen goed verzekerd?

De kosten beperken

  • Als u een verhuisbedrijf inhuurt, kunt u de kosten beperken door een deel zelf te doen. Het scheelt honderden euro’s als u zelf uw spullen inpakt. 
  • Bekijk ruim voor de verhuizing uw inventaris. Zijn er spullen die weg kunnen? Als u minder hoeft te verhuizen, scheelt dat in de kosten.
  • Verhuis op een goedkope dag. De tarieven kunnen per dag verschillen. Zo betaalt u vaak meer in het weekend, zowel voor een verhuisbedrijf als voor een busje.
  • Reserveer een busje lang van tevoren. Vooral kleine busjes zijn erg populair.

Verhuisvergoeding

In sommige gevallen kunt u een vergoeding krijgen als u verhuist. Verhuist u bijvoorbeeld voor het werk, dan komt u misschien in aanmerking voor een verhuisvergoeding. Informeer ernaar bij uw (nieuwe) werkgever. Ontvangt u een uitkering? Soms kunt u via de bijzondere bijstand een verhuisvergoeding krijgen. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente of de instantie waarvan u de uitkering ontvangt. Als u verhuist naar een aangepaste woning, komt u misschien ook in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.