Weekendje weg? Zo is het huis veilig!

Gaat u binnenkort op vakantie of een lang weekend weg? Dan is het fijn als u met een gerust gevoel de deur achter u dicht kunt trekken. Met de juiste maatregelen verkleint u de kans op een inbraak tot het minimum.

Bewoond huis

Zorg ervoor dat uw huis tijdens uw afwezigheid een bewoonde indruk geeft. Inbrekers kiezen bij voorkeur een gemakkelijk doelwit zoals een huis waar niemand aanwezig is.
 • Vraag aan de buren of ze de post uit de brievenbus of van de deurmat willen halen.
 • Als u goed contact met de buren heeft: vraag of zij de gordijnen 's avonds dicht en 's morgens weer open willen doen.
 • Zorg dat er geen adreslabel hangt aan de sleutel die u aan de buren uitleent.
 • Laat op alle verdiepingen lampen aan- en weer uitgaan met behulp van een tijdschakelaar.
 • Heeft u een eigen oprit? Misschien willen de buren hun auto er wel (af en toe) parkeren.
 • Een bewoonde indruk geven betekent niet dat kostbare spullen in het zicht moeten liggen. Berg laptops en tablets dus goed op.
 • Als een inbreker weet dat u op vakantie bent, hebben al deze maatregelen geen zin. Verspreid uw plannen dus liever niet via sociale media.

Hang- en sluitwerk

R-teken
Een tweede strategie om inbrekers te weren is goed hang-en-sluitwerk. Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo met minimaal 2 sterren en het teken om een geregistreerd handelsmerk aan te duiden (zoals het teken hiernaast). Er zijn speciale PKVW-bedrijven (Politiekeurmerk Veilig Wonen) die preventieadvies geven en goedgekeurd hang-en-sluitwerk monteren. De werkwijze van inbrekers verandert nogal eens en het Politiekeurmerk Veilig wonen houdt rekening met de meest voorkomende inbraakmethoden. Let bij het van huis gaan op het volgende:
 • Sluit alle ramen en deuren, ook kleine raampjes boven.
 • Sluit een eventuele tuinpoort af.
 • Zorg voor goede verlichting die automatisch aangaat bij de voor- en achterdeur.
 • Berg ladders en vuilniscontainers op of leg ze met een ketting vast. Inbrekers kunnen ze dan niet gebruiken als opstapje.
 • Snoei hoge struiken voordat u met vakantie gaat. Dan hebben buren beter zicht op uw huis.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem kan helpen om het huis beter te beveiligen. De aanwezigheid van een alarmsysteem zorgt er om te beginnen al voor dat inbrekers uw huis liever overslaan. Een voorbeeld hiervan is Interpolis Thuiswacht® - connected by Toon.  Dit is een huisbeveiligingssysteem met een camera met sirene, twee deur- en raamsensoren en speciale sleutelhangers. Als u van huis gaat, zet u ThuisWacht aan. De deur- en raamsensoren signaleren de eerste tekenen van inbraak, nog vóórdat een deur of raam geopend is. De ingebouwde bewegingssensor signaleert beweging in uw huis. Bij een verdachte situatie ontvangt u een melding via een app op uw smartphone en in uw huis gaat de sirene (90 dB) af. U kunt de melding doorsturen naar iemand in uw vriendenkring of een professionele beveiliger inschakelen. Via de app maakt u verbinding met de camera en kunt u live meekijken wat er thuis gebeurt. U ziet ook wanneer gezinsleden, die in het bezit zijn van een sleutelhanger, thuiskomen. Binnenkort is het systeem uit te breiden met rookmelders. Als de rookmelders afgaan, krijgt u een melding op uw smartphone.