Welk woontype past bij u?

Eigen haard is goud waard. Dat geldt voor veel mensen en wellicht ook voor u. Maar misschien vraagt u zich weleens af of verhuizen niet beter is. Er zijn veel mogelijkheden en het is goed om daar al vroeg over na te denken.

Misschien heeft u een huis met meerdere verdiepingen. Hoe lang kunt u nog de trap op? En die mooie tuin, lukt het u om die te blijven onderhouden? Is het niet handig om de winkels wat meer in de buurt te hebben? En is verhuizen echt nodig of kunt u met wat aanpassingen blijven zitten waar u zit? Het zijn vragen die bij veel mensen opkomen als ze wat ouder worden. Logisch en ook verstandig, want als u nu alvast nadenkt over veranderende wensen neemt u de toekomst in eigen handen. Wel zo prettig.

Blijft u liever in uw eigen huis?

Blijft u het liefst in uw eigen huis wonen ? Met wat kleine aanpassingen kunt u uw huidige woning al verbeteren. Verhuizen is dan misschien niet nodig.. Een aangepaste badkamer, of een slaapkamer beneden. Uw woning aanpassen kost misschien meer dan u op uw spaarrekening hebt staan.

Wilt u verhuizen?

Misschien wilt u kleiner gaan wonen, of bent u op zoek naar een andere woonvorm. Er zijn veel mogelijkheden.
  • Kleiner wonen: Verhuizen naar een kleiner huis of appartement kan financieel aantrekkelijk zijn. Maar vergeet vooral ook niet het gemak van een kleinere woning.
  • Onder één dak met uw kinderen: Een woning delen met uw kinderen kan gezelligheid en gemak geven. Of misschien kunt u op hun erf wonen, maar wel in een eigen vrijstaande mantelzorgwoning.
  • Seniorenwoning: Speciaal voor mensen van 55 jaar en ouder zijn er levensloopbestendige woningen waar bijvoorbeeld alles gelijkvloers is. Deze seniorenwoningen zijn er in de huursector en in de koopsector.
  • Aanleunwoning: Zelfstandig wonen, maar wel in de buurt van een verzorgingshuis of verpleeghuis. Dat kan in een aanleunwoning.
  • Serviceflat: In een serviceflat woont u zelfstandig, in uw eigen appartement. Wel kunt u gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een maaltijdservice, kapper of boodschappendienst.
  • Wonen in een hofje: In een hofje woont u samen met andere mensen om een gemeenschappelijke binnentuin. U woont er veilig en rustig.
  • Woongroepen: In een woongroep deelt u een huis met anderen. Het is gezellig en u kunt elkaar helpen, maar het is minder geschikt voor wie graag op zichzelf is.