Wilt u minder gas verbruiken? Dit zijn andere manieren om uw huis te verwarmen

Door de gestegen gasprijzen zoeken veel mensen naar andere oplossingen om hun huis te verwarmen. Denk goed na voordat u overstapt, want er zijn grote verschillen in duurzaamheid. Ook bespaart u niet altijd geld. We zetten verschillende mogelijkheden op een rij, met hun voor- en nadelen.

Stoken met hout

Stoken met hout is één van de bekendste manieren om uw huis te verwarmen zonder gas. Dat kan bijvoorbeeld met een houtkachel of met een pelletkachel. Er zijn grote verschillen tussen deze twee soorten kachels. Een houtkachel brandt op houtblokken en daarbij kunt u de vlammen goed zien. Een pelletkachel brandt op geperste houtkorrels en laat geen vlammen zien. Een pelletkachel is schoner en heeft een hoger rendement.

Nieuwe houtkachels die sinds 2022 worden verkocht zijn schoner dan oude houtkachels. Ook is het rendement verbeterd. Toch komt er bij het stoken van hout altijd fijnstof vrij en komen er ook andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond en mensen met een longziekte, ouderen en kinderen hebben er extra last van.

Stoken met hout kan financieel aantrekkelijk zijn bij een hoge gasprijs. Of u echt geld bespaart, hangt af van de prijs van hout. Ook de houtprijs kan schommelen, dus het is niet zeker of u geld kunt besparen. Ook is er weinig verantwoord hout beschikbaar. Het is dus lastig om op een duurzame manier te stoken op hout.

Bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard kan een goede keuze zijn als u echt vuur wilt, maar geen gas of hout wilt gebruiken. Een bio-ethanol haard brandt op plantaardige vloeistof en stoot geen schadelijke stoffen uit. De haard is dus milieuvriendelijk. De vloeistof verdampt en wordt daarna verbrand. Een bio-ethanol haard is ook geschikt voor kleinere ruimtes en zelfs voor buiten. Er is geen schoorsteen nodig en voor de installatie is geen installateur nodig.

Een bio-ethanol sfeerhaard of kachel kunt u meestal vullen met 1,5 tot 2 liter brandstof. Dat is voldoende voor een avond. Daarna moet de haard worden bijgevuld. Dit kan niet meteen na het stoken. De kachel moet goed afgekoeld zijn voordat de bio-ethanol kan worden bijgevuld.

Elektrische haard

Een elektrische haard is de veiligste en makkelijkste haard. Er zijn geen echte vlammen. Sommige mensen vinden dat nep, voor veel anderen is dat geen bezwaar. Het nadeel van een elektrische kachel is het hoge stroomverbruik. De warmte van een elektrische haard kost twee keer zoveel als dezelfde hoeveelheid warmte van een cv-ketel op gas. Ook de CO2-uitstoot is ruim twee keer zo hoog als van een cv-ketel.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming bestaat uit een vlakke, elektrische plaat aan het plafond of de muur, die warmte uitstraalt. Het paneel verwarmt niet de lucht, maar de mensen die naast of onder de plaat zitten. Deze verwarming is dus vooral geschikt voor plaatsen waar u wat langer zit, op de bank voor de televisie bijvoorbeeld. Als bijverwarming kan een infrarood paneel het gasverbruik van de cv verlagen. Hangt het paneel boven de zithoek, dan kan de thermostaat in de woonkamer een graadje lager staan. Infrarood panelen als hoofdverwarming gebruiken, kan alleen in zeer goed geïsoleerde huizen.

Airco

Tegenwoordig kunnen de meeste airco's niet alleen koelen, maar ook verwarmen. De airco kan in de koudere maanden dienen als (bij)verwarming. De airco blaast dan warme lucht in de kamer. Een deel van de airco staat buiten en één of meer onderdelen staan binnen. Het onderdeel buiten verzamelt warmte uit de lucht. Deze verwarmde lucht wordt via de onderdelen binnen in huis geblazen. Hierdoor is de kamer sneller op temperatuur. Zelfs als het buiten vriest kan een airco de woning verwarmen.

Een airco verbruikt vrij veel stroom. Uw energierekening kan daardoor omhooggaan. De extra kosten kunnen hoger zijn dan de besparing op uw gasrekening. Hoe groot de besparing op de gasrekening is, hangt ervan af hoe goed uw huis is geïsoleerd.

Warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u uw huis verwarmen met stroom. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht of uit de bodem en verwarmt daarmee het water van uw centrale verwarming. Een warmtepomp is alleen zinvol als uw huis goed geïsoleerd is. Ook is er soms een aanpassing van uw cv-installatie nodig.