Wonen en zorg combineren? Er kan steeds meer!

Nieuwe woonvormen met zorg aan huis schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn woningen voor mensen die weinig zorg nodig hebben maar ook woonvormen voor mensen die intensieve zorg vragen. In dit artikel vier voorbeelden.

De Herbergier

De Herbergier is een woonvorm voor personen met dementie. Er zijn 43 locaties verspreid over het land, allemaal panden met een geschiedenis. Zo zijn bijvoorbeeld een voormalige melkfabriek en een oud klooster verbouwd tot woningen voor zo’n 15 bewoners. Ze wonen er samen met twee zorgondernemers, vaak ook met hun gezin. Achter hen staat een zorgteam, dat in wisselende diensten de nodige zorg en aandacht geeft aan de bewoners. Bij de Herbergier zijn de deuren niet gesloten. De bewoners kunnen naar buiten als ze dat willen en bezoek is altijd welkom.

De kosten voor het wonen bij de Herbergier betalen de bewoners zelf, net als de maaltijden en het wassen van de kleding. De zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Hiervoor is een eigen bijdrage verplicht.

Als u interesse heeft in wonen bij de Herbergier, kunt u per mail of telefonisch een afspraak maken voor een kennismaking of rondleiding. Niet bij alle locaties is meteen een plaats beschikbaar.

September

Bij September wonen mensen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De huizen staan op verschillende plaatsen in het land, vaak in monumentale panden met een geschiedenis. Elk huis bestaat uit maximaal vijfentwintig appartementen, die de bewoners naar persoonlijke smaak kunnen inrichten. Samen met een partner wonen bij September kan ook. Op de begane grond is een gezellige woonkamer en open eetkeuken voor gezamenlijke activiteiten. De woonkamer heeft altijd openslaande deuren naar tuin en terras. September wil haar bewoners en hun familieleden een warm en huiselijk gevoel geven.

De kosten voor een woning bij September hangen af van de locatie en de regio. Deze kosten betalen de bewoners zelf. De zorg wordt vergoed door de Wet langdurige zorg. Hiervoor betaalt u een wettelijke eigen bijdrage.

Als u interesse heeft in wonen bij September, kunt u zich vrijblijvend inschrijven voor een huis van uw keuze via de website wonenbijseptember.nl/contactgegevens. U krijgt dan een uitnodiging voor een kennismaking.

Martha Flora

Martha Flora heeft twaalf ruime, particuliere verpleeghuizen voor mensen met dementie. Elke bewoner heeft een eigen appartement. Daarnaast heeft elk huis gemeenschappelijke ruimten. Bij Martha Flora heet dat de Meander. Het is per locatie verschillend welke ruimten er zijn. Een huiskamer, eetkeuken, een tuin en/of dakterras zijn er altijd. Verder kunnen er ook een bibliotheek en een atelier zijn bijvoorbeeld. Bij Martha Flora heeft het personeel veel aandacht voor de persoonlijke behoeftes en interesses van bewoners. Medewerkers stimuleren de bewoners bijvoorbeeld om een hobby of liefhebberij uit te oefenen.

Wonen bij Martha Flora wordt gedeeltelijk betaald uit de Wet langdurige zorg. Hiervoor geldt een wettelijke eigen bijdrage. Daarnaast moet u een eigen bijdrage betalen aan Martha Flora.

Als u interesse heeft in wonen bij Martha Flora, kunt u op internet de verschillende huizen bekijken. Daarna kunt u een rondleiding aanvragen in het huis van uw keuze. Sommige huizen hebben een wachtlijst.