Wonen in een hofje

Wonen in een hofje, wie wil het niet? De meeste hofjes zijn sfeervolle plekken. Je woont er veilig en rustig.

Wonen in een hofje stamt uit de middeleeuwen. De kleine huisjes staan in een vierkant of rechthoek en hebben een gemeenschappelijke tuin of binnenplaats. U vindt ze in een aantal grotere steden. Ze zijn gebouwd als arbeidershuisjes of woningen voor alleenstaande arme vrouwen. Tegenwoordig zijn ze vaak in handen van woningbouwverenigingen of stichtingen. De meeste traditionele hofjes zijn uitsluitend geschikt voor alleenstaanden, nieuwere hofjes hebben vaak ook geschikte woningen voor echtparen.

Wilt u in een hofje wonen? Zoek dan eerst uit wie de eigenaar is en schrijf u in. Bij sociale huurhofjes is een inschrijving als woningzoekende bij de gemeente een voorwaarde. Ook is meestal een sociale of economische binding vereist. Voor vrijesectorwoningen, of het nu om huur of om koop gaat, zijn de regels soepeler en hebt u meer keus.

Besloten en veilig

hofje

Nog steeds oefenen ouderwetse hofjes een grote aantrekkingskracht uit. Wonen in een besloten gemeenschap biedt veiligheid en gezelschap. En bovendien is de huur meestal laag. Nadeel van de oude hofjeswoningen is dat ze eenvoudig, klein en slecht geïsoleerd zijn. Ze hebben meestal geen eigen tuin of terras en geen schuur of bergruimte. Maar wel een gemeenschappelijke binnenplaats en dat maakt veel goed. Hoewel veel hofjes oorspronkelijk bedoeld waren voor 'ouden van dagen', zijn ze niet altijd geschikt voor ouderen. Een traplift is er vaak niet te realiseren, bijvoorbeeld.

Nieuwe hofjes

Omdat hofjes veel voordelen bieden, worden er in sommige gemeenten ook nieuwe hofjes gebouwd. Bijvoorbeeld het Johannes Enschedé Hof in Haarlem of Sans Soucis in Veenendaal. Het idee is hetzelfde gebleven: bij elkaar wonen rondom een gemeenschappelijke binnentuin. De huizen zijn nieuw. Dat betekent dat ze iets comfortabeler zijn dan de oude huisjes in de binnensteden. Maar of u er bijvoorbeeld met een rolstoel terecht kan, is maar de vraag. Vaak zijn er gemeenschappelijke ruimtes. Daar kunt u gezamenlijk eten of uw hobby uitoefenen. Stichting Knarrenhof stimuleert de bouw van nieuwe hofjes met huur- en koopwoningen.

Op zoek?

Bent u op zoek naar een woning in een hofje? Neem contact op met uw gemeente of met een woningbouwvereniging. Of met de Stichting Knarrenhof. Op hun website kunt u zien of er in uw gemeente al initiatiefnemers zijn voor een hofje. En als dat niet het geval is, kunt u een nieuwe locatie voorstellen. Er zijn minimaal tien mensen nodig om een project te starten; de stichting kan helpen dit aantal te halen. Stichting Knarrenhof richt zich met name op mensen met een gemiddelde tot smalle beurs.