Wonen in een woongroep

Wonen met anderen is gezellig. Maar het vraagt ook om flexibiliteit. U kunt aansluiten bij een bestaande woongroep, of zelf een groep starten.  

Gemeenschappelijk wonen heeft veel voordelen. U bent nooit alleen en hulp is binnen handbereik. En u kunt een aantal voorzieningen delen, bijvoorbeeld een tuin of een auto. Uitgangspunt is dat u zichzelf kunt redden. Het is natuurlijk ook prettig als bewoners elkaar steunen. Bij gemeenschappelijk wonen is het zoeken naar een juiste balans. Aan de ene kant: elkaar helpen, zonder verplichting te voelen. Aan de andere kant: betrokken zijn bij elkaar, maar ook privacy respecteren.

Sociaal

Voor een woongemeenschap is het belangrijk dat u flexibel en sociaal bent. Bent u graag op uzelf? Dan is het misschien geen goed idee om samen in één pand te wonen. Er zijn ook groepen waarbij de woningen verspreid liggen in een straat, buurt of flatgebouw. Dit heet ‘gestippeld’ wonen. U kunt zelf beslissen welke activiteiten u gemeenschappelijk wilt doen.

Een groep zoeken

woongroep

U kunt aansluiten bij een bestaande groep. Meestal regelt een aantal mensen uit de woongroep het opvullen van een vrije plek. Op de website woongroep.net staan advertenties van groepen die een nieuwe bewoner zoeken. Het gaat vaak om woonvormen met bewoners van allerlei leeftijden. Dus niet alleen ouderen. Soms is er bij woongroepen een wachtlijst. Informeer naar de onderlinge afspraken. Het kan zijn dat er een maximumleeftijd is voor bewoners.

Een groep beginnen

U kunt ook zelf een nieuwe groep vormen. Daarvoor is het van belang om een aantal mensen te kennen die mee willen doen. En u heeft geduld nodig. Het opzetten van een nieuwbouwproject kost tijd. Dat geldt ook voor het aanpassen van een bestaand pand. Op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) staat een aantal initiatieven.